„A közösségi, családi filmnézés élményét sikerült megvalósítani”

Idén november 15-én és 16-án harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Rajzfilmünnep eseménysorozatának keretében a  Budaörsi Rajzfilmünnep. A két nap során majdnem több mint féltucat animációs alkotást nézhet meg a közönség. A kínálatban az óvodás gyerekektől a felnőttekig mindenki megtalálhatja kedvencét. A Budaörs központjában lévő Fantazmagória Gyerekkönyvesbolt ad otthont a fesztiválnak, és valamennyi program ingyenesen látogatható. A fesztivál budaörsi szervezőjével, Kárpáti Gáborral beszélgettünk.

Idén harmadik alkalommal kapcsolódik be Budaörs az Országos Rajzfilmünnep programsorozatába. Mit tart a fesztivál legnagyobb erényének, eredményének?

A közösségi, családi filmnézés élményét sikerült megvalósítani. Budaörsön nincs mozi, a környező multiplexek pedig egy teljesen más filmélményt biztosítanak. Amikor a vetítőtermünkbe bejönnek a családok, akik közül sokan jól ismerik egymást, sokkal oldottabban viselkednek a „mi mozinkban”. A gyerekek lefekszenek a babzsákokra, a szülők pedig úgy rendezik át a termet a székekkel, ahogy épp nekik tetszik. Sokkal otthonosabb, családiasabb az egész. Filmek szempontjából igyekszünk olyan filmeket választani a programba, melyek valamilyen szempontból különlegesek, így tavaly már 16 éven felülieknek szóló animációs filmet is vetítettünk – a Teheráni tabukat. Idén a Ruben Brandt, a gyűjtő című film lesz az egyik fő premier, melyet nyilván sokan láttak már moziban, de érdemes a barátokkal együtt újra beülni rá „hazai környezetben.”

Eddig minden évben megemlékeztetek egy híres animációs alkotóról, bemutatva fontosabb filmjeit. Idén ki lesz ez a filmes?

Nepp Józsefre, a magyar animáció egyik kiemelkedő alkotójára emlékezünk a népszerű Gusztáv sorozatból összeállított programmal és a Gréti: Egy kutya feljegyzései című filmmel. Persze még egy sor nagyszerű filmet lehetne tőle vetíteni a Mézgáéktól a Macskafogóig, de szerettünk volna olyan filmeket műsorra tűzni, melyek mostanában nem voltak láthatóak a televízióban.

Milyen további filmeket emelnél ki a kínálatból?

Az egész estés animációk közül a Ruben Brandt mellett bemutatjuk a Napkirálynő című magyar-francia-belga rajzfilmet, amely amolyan „neveletlen hercegnő” történet a fáraók idejéből, de lesz egy amerikai premierünk is: az Egy troll New Yorkban a világhírű rajzfilmes Don Bluth munkája. Az ő nevéhez fűződik a Charlie: Minden kutya a mennybe jut vagy az Őslények országa, és ebben a filmben nemcsak a tőle megszokott színvonalú animációt és a gyerekek számára szórakoztató történetet kapunk, hanem nagyon fontos üzenetet is a környezetvédelemmel kapcsolatban, de mindezt nem szájbarágósan, hanem könnyen emészthető és befogadható formában. Szintén érdekes lehet a kifejezetten iskolás kamaszok számára készült Magyar csaták: Animált történelemórák című animációs film, amely a leghíresebb magyar történelmi eseményeket kelti életre. Az Országos Rajzfilmünnepet szervező Kedd Stúdió animációs műhelyétől a gyerekkönyvben hallatlanul népszerű Bogyó és Babóca sorozat legújabb történeteinek moziváltozatát vetítjük, de szintén ők az alkotói az Egy kupac kufli című, Dániel András könyvei alapján készült mozifilmnek.

A magyar animáció mennyire tud versenyezni a nagy stúdiók filmjeivel?

A gyerekek rajzfilmnézési szokásait és a rajzfilmes trendeket televízióban és a mozikban bemutatott filmek diktálják, és ebben nyilván a nagy filmstúdiók az irányadók: a Disney világméretű reklámkampányokkal elindított, a legmodernebb technikával elkészített szuperprodukcióival nehéz felvenni a versenyt. Ennek ellenére akadnak olyan igazán kreatív magyar alkotások, mint például legutóbb a Ruben Brandt, a gyűjtő, melyek komoly szakmai és közönségsikert érnek el.  Bubó doktor, Mézgáék vagy Gusztáv pedig sokkal „beágyazottabb” filmek nálunk, mint bármelyik Disney produkció, hiszen magyar alkotók, zseniális és megismételhetetlen szinkronok,  remek szövegek teszik ezeket a filmeket örök kedvencekké. A mai trendeket nézve viszont vicces lenne, ha Bubó doktorról vagy a Mézga családból is készülne élőszereplős változat, akárcsak a Disney klasszikusokból.

Tavalyi évben az egyik fő szlogenetek az volt, hogy Budaörs a rajzfilm fővárosa. Idén is áll ez a megállapítás?

Igen, sőt. A korábbi években a véletlen, és tőlünk független szervezési probléma miatt Budaörs legrangosabb nemzetközi animációs fesztiválja, a Primanima egyidőben került megrendezésre a Rajzfilmünneppel. Bár a célközönség a két rendezvény esetében nem fedi egymást, mégis többeknek okozott gondot az egy időben több helyszínen zajló eseményeken való részvétel. Idén végre különböző időpontokban zajlik a két fesztivál, így az animációk kedvelői nem maradnak le semmiről.

A Budaörsi Rajzfilmünnep 2019-es programjairól a fesztivál facebook oldalán tájékozódhatnak.