„A Rajzfilmünnep nemcsak a gyerekeké…”

Idén októberben második alkalommal kerül megrendezésre az Országos Rajzfilmünnep budaörsi rendezvénysorozata, a Budaörsi Rajzfilmünnep. Október 26-án és 27-én több hazai és külföldi animációs alkotást mutatnak be a rendezvénynek otthont adó Fantazmagória gyerekkönyvesboltban. Az esemény szervezőjével, Kárpáti Gáborral beszélgettünk.

Az Országos Rajzfilmünnep szerte az országban mozikban és művelődési házakban zajlik. Milyen indíttatásból csatlakoztatok tavaly a rendezvénysorozathoz?

Filmesként, filmforgalmazóként (K.G. a Fantasy Film Kft. vezetője – a szerk.) és budaörsi lakosként fontosnak éreztem, hogy városunkban is megvalósuljon a Rajzfilmünnep, hiszen rengeteg gyerek él Budaörsön. A tavalyi fesztivált nagyon sűrűre szerveztük, három helyszínen mentek egy időben a rajzfilmek, ügyelve arra, hogy a különböző korosztályok számára szóló filmek ne üssék egymást. Idén már egy helyszínen lesznek az ingyenes vetítések, Budaörs egyetlen gyerekkönyvesboltjában, a Fantazmagóriában, ahol az újonnan nyílt 70 négyzetméteres nagyteremben, mozihoz méltó körülmények között, 4,5 méteres nagyvásznon vetítjük a filmeket nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek szóló rajzfilmeket is.

Mely filmeket emelnéd ki az idei kínálatból?

Julia Donaldson gyerekkönyvei jelenleg a legnépszerűbbek közé tartoznak, a Graffaló és barátai című animációs filmet a BBC készítette az írónő legnépszerűbb gyerekkönyvei alapján. Köztük kétségtelenül Graffaló a legnagyobb sztár, aki hatalmas kultusznak örvend világszerte, de Angliában külön tematikus vidámpark is működik, és a londoni West Enden a Graffaló musicalváltozatát is bemutatták. Idén ünnepli 40 éves jubileumát a Kockásfülű nyúl sorozat, amely Marék Veronikakönyvei alapján készült. De kiemelném az a klasszikus magyar rajzfilmválogatást, melyben a Mézga család és Dr. Bubó, vagyis a Kérem a következőt! sorozat legjobb epizódjaiból válogatunk. A D. Tóth Kriszta gyerekkönyve, a Lolamesék alapján készült rajzfilmsorozat elsősorban óvodásoknak készült, érdekesség, hogy a szerző ebben a filmben saját magát szinkronizálja. A tavalyi Rajzfilmünnep legsikeresebb – és szerintem legjobb – animációját, a Messzi észak című francia-dán alkotást ismét levetítjük. A fesztivál kétségtelenül legérdekesebb filmje, a kizárólag felnőtt nézőknek szóló Teheráni tabuk lesz, amely animációs technikájában és témájában is különleges – az elnyomó iszlamista társadalom problémát feszegető filmet élőszereplőkkel forgatták le és un. rotoszkópos technikával került rá az animációs réteg. A film kizárólag 16 éven felülieknek ajánlott, de jól jellemzi azt, hogy a Rajzfilmünnep nemcsak a gyerekeké.

Honnan tájékozódhat a közönség a programokról?

Az eseménynek van egy Facebook oldala Rajzfilmünnep Budaörs néven, ahol a filmekről is számos információt közlünk. És nemcsak a Rajzfilmünnepről. Muszáj megemlítenem, hogy idén az Országos Rajzfilmünnep rendezvényei – és erről sajnos nem mi tehetünk - pont egybe esnek Budaörs legrangosabb nemzetközi animációs fesztiváljával, a Primanimával. Ezért is sűrítettük két napra és egy helyszínre programjainkat, hogy a rajzfilmek kedvelői ne vesszenek el a helyszínek és a filmek között, hiszen most már kijelenthetjük, hogy október végén Budaörs lesz a rajzfilmek fővárosa!