Girlpower könyvajánló

Tavaly jelent meg magyarul is az Esti mesék lázadó lányokról, amelynek címe megtévesztő, hiszen 100 nemzetközileg ismert nőről szól egy-egy fejezet mesésen, tömören. Az írók, a szerkesztők és az illusztrátorok is mind nők.

A Fantazmagória csoportban is írtam, hogy ezután megindult a verseny: a Móra kiadó, valamint a Kolibri kiadó is hasonló kötet elkészítésébe kezdett, csak most a magyar nőké lett a főszerep. Puffogtam is magamban, hogy mindenki a nőkből szeretne most "meggazdagodni". De...

Júniusban meg is jelent mindkét könyv és megismerhettem őket!

Azt tudom mondani, hogy nagyon jó, hogy két kötet lett és az is, hogy egyszerre jelentek meg. Hiába az átfedés a kötetben szereplő nők között, teljesen más stílust képviselnek a könyvek, meg merem kockáztatni, hogy más célközönségnek szólnak.

Az "50 elszánt magyar nő" egy modern kötet, benne rövid tényszerű történetek, kapcsolódó érdekességek, szómagyarázatok. Valahogy arra késztetnek, hogy utánaolvassak, megismerjem azt a kort, megkeressem az illető fényképét és elmerüljek a munkásságnak megismerésében. Tetszik, hogy egységes a grafika (Rátkai Kornél illusztrálta - az egyetlen férfiszereplője a történetnek ) és a szerkesztés letisztult.

A "Magyar mesék lázadó lányoknak - 25 nő története" pedig túlnőtt az eredeti "Esti mesék"-en. Hosszabb mesék születtek, többet meg lehet tudni egy szereplőről és valóban megnyugszik (direkt nem azt írtam, hogy "elalszik") a gyerek, felnőtt a mese végére. A magyar képzőművészeknek, grafikusoknak jutott lehetőség valóban művészit alkotni. Gyönyörű képek születtek, amik egy kiállítást is kitöltenének. Ettől teljesen más hangulata van, mint a másik könyvnek.

Az 50 merész nőt iskolástól felfelé ajánlanám, a Magyar meséket akár már óvodás kortól. De ez csak az én véleményem  A legjobb mindhárom könyvet beszerezni

A célja pedig mindegyiknek az, hogy a lányoknak legyenek példaképeik, akikre felnézhetnek, követhetnek; legyen önbecsülésük és erőt szerezzenek álmaik megvalósításához!

Domány Kati (Fantazmagória gyerekkönyvesbolt, Budaörs)