Helló Budaörs! - Ágoston Alexandra, a Vivandra kiadó vezetője

Célunk hogy Budaörsöt megismerjük, közösen fedezzük fel a különböző kulturális, gasztronómiai és közösségi helyeket, programokat. De ne csak a helyszíneket, hanem egymást, az itt élő és alkotó embereket is szeretnénk bemutatni. Első interjúalanyunk Ágoston Alexandra, aki a Vivandra kiadó egyik tulajdonosa.

A Vivandra Könyvek kiadó 2006 őszén indult, Budaörsön van a székhelye és kiadványai – a nagy könyvesbolt hálózatokon kívül – megtalálhatóak a budaörsi gyerekkönyvesboltban is. Alexandra főállása mellett intézi a kiadói teendőket. A kiadóra jellemző, hogy minden korosztálynak kínál igényes kiadványokat magyar és külföldi, ismert szerzőktől, illusztrátoroktól. Csak néhány név: Marék Veronika, Rofusz Kinga. Szabó T. Anna, Taller Zsófia, Richly Zsolt, Patrick Ness, Herve Tullet, Pernilla Stalfelt, Vincent Cuvellier... A kiadó címei között a Pötty könyvtől a Kés a zajban regényig mindenki megtalálja a neki tetsző köteteket.

Honnan jött a könyvkiadás ötlete?

Szerzői joggal foglalkozva beleláttam a könyvkiadás teljes folyamatába és apró részleteibe is, de a végső lökést egy stockholmi látogatás adta, ahol megláttam – az ott népszerű – Pernilla Stalfelt könyveit, a Kakikönyvet és a Halálkönyvet. Úgy éreztem, hogy ezeket el kell hozni Magyarországra, annyira elütő volt az itteni kínálattól.

Mi alapján választod ki a megjelenítendő könyveket?

Mivel a könyvkiadás (úgymond) a hobbim, így a nekünk tetsző könyveket adjuk ki. Olyanokat amelyekben különlegesek a képi megoldások; ahol a képek, rajzok kapják a főszerepet és látható, hogyan működik önmagában is az illusztráció. Példát is mondok: Catarina Sobral Az én nagypapám című könyve a bolognai könyvvásár nagydíjas kötete, vagy Remi Courgeon Botocská-ja szinte minden országban megjelent, és  a legszebb könyvek közé választották. Persze vannak illusztráció nélküli könyveink is, főként a nagyobb korosztálynak szólnak, így Patrick Ness (Chaos Walking trilógia, Szólít a szörny, Soha nincs vége) életművét itthon mi adjuk ki.
Ami a Ti szempontotokból is érdekes, hogy budaörsi művészekkel, fordítókkal is dolgozunk, úgy mint Szabó T. Anna, Hotya Hajni, Totth Benedek vagy Marosi Z. András.

Mi lesz a következő kiadványotok?

A következő kiadványunk a Kalóz Magazin nagyon vicces lesz, igazi poén: egy kalózokról szóló életmód magazin, benne interjúk, ismeretterjesztő cikkek (a privatér és a kalóz közötti különbség), divattippek, hirdetések, asztrológia cikkek, ételreceptek, mind-mind a kalózok szemszögéből. Komoly tudás, de képregényes, magazin formába öntve.

Mióta éltek Budaörsön?

1990 ősze óta lakunk itt, először lakást béreltünk,  aztán néhány év múlva találtunk egy nekünk való kis házat a Kő-hegyen, innen nincs is kedvünk mozdulni.

Mi legkedvesebb emléked vagy érzésed, ami Budaörshöz kapcsolódik?

Konkrét egyetlen emléket nem tudok felidézni, de Budaörshöz kötődő személyes kapcsolataink fontosak, nagyon jól érezzük magunkat, itt az otthonunk.