Helló Budaörs! mini-interjú - Csontos Eszter a Borsmama alapítója

Csontos Eszterről rögtön az a két szó jut eszembe, hogy közvetlen és barátságos. Könnyű megismerni az utcán, mert hordozóban gyerkőc van a hátán ;), vagy ha nem gyalog lenne, akkor katicás piros autója kitűnik a tömegből. Egyébként pszichológus, ő a Borsmama Otthon Műhely és hordozóklub megálmodója, mindenkinek igyekszik segíteni és egyik fő célja a közösségépítés. Pont a közösségépítés kapcsán beszélgettünk vele.

Honnan jött a Borsmama ötlete, mi volt vele a célod?

Amikor nagyobbik fiam, Farkas, másfél éves volt, sokat jártunk az egyik játszótérre és azt láttam, hogy nagy a mozgás, a jövés-menés, de nem alakulnak ki barátságok az anyukák között, nem jön létre közösség. (Azóta tudom, hogy nem minden játszótér ilyen.) Adódott egy örökölt lakás és így itt lett lehetőség gyerekprogramokat csinálni. 2014 őszén babás jógával kezdtük, célunk olyan programok szervezése volt, ahol anya és gyermek együtt lehet, közös élmények születnek. Így lett a játszócsoport is. Aztán a hordozóklub ötlete jött, hogy azt is lehetne itt indítani. Bővült az ötletek tára, hiteles információkat szerettem volna átadni a gyereknevelésről, és célom lett a hordozás népszerűsítése, valamint a kötődő nevelés megismertetése a családokkal.

Mióta foglalkozol Te magad is hordozással?

Eleinte egy hordozási tanácsadó volt itt a Borsmamában, és magam is hordoztam/hordozom a gyerekeimet. De 2015-ben elvégeztem a hordozási tanácsadó képzést és a diplomás szakemberek irányította tanfolyam elvégzése után magam is tanácsadó lettem. Remélem hozzájárultunk a hordozás terjedéséhez, hiszen korábban sokan megszólítottak, inkább kritizáltak az utcán, illetve sokat kérdeztek, hogy kap-e levegőt a baba, kényelmes-e így. Ma már látszik, hogy elfogadottá vált és sokan használnak kendőt vagy hordozót.

A jelenlegi programokon kívül milyen újdonságokra készültök?

Nyáron az otthon lévő ovisoknak indítunk játszókuckót, a népi játszóház vezetőjével; lesz három napos baba-mama tábor, ahol a mamák testi-lelki fejlődését elősegítő előadások lesznek, különböző szakemberektől.Mivel pszichológiai tanácsadóként is működünk 4 fővel, mind nevelési tanácsadóban dolgoztunk korábban, én viszem a kötődési tanácsadást, szeretnénk tovább bővülni. Szeptembertől hosszabb távra tervezzük be a programokat, hogy a szülőknek előrelátható, kiszámíthatóbb legyen. Az anyacsoport is folytatódik szeptemberben.

Mióta éltek Budaörsön?

Férjem törzsgyökeres budaörsi. 2009 óta élünk itt közösen, ide születtek a gyerekek, akik 5 és 2 évesek.

Mi a legkedvesebb emléked Budaörsről?

Nagy váltás volt a gellért-hegyi nyüzsgés után, de amikor Luca kutyánkkal felmentünk a Kő-hegyre és elénk tárult a reggeli látvány, akkor beleszerettem ebbe a helybe!