Helló Budaörs! Mini-interjú - Nagyné Adri a MeseNincs fejlesztőház alapítójával

Adri egy példakép számomra, hihetetlen erőfeszítéseket tett, hogy létrehozzon egy fejlesztőházat Budaörsön és nem áll meg itt, már egy magánóvodán dolgozik, ahol kizárólag sérült gyerekeket fogadnak majd. Csupa mosoly és optimizmus! Más fejlesztő helyekkel ellentétben nyáron sem állnak le, tárt karokkal várják a fejlesztést igénylő kisgyerekeket. Adrit a segíteni akarás hajtja, aki nem ismerné a történetét, máris megérti, hogy miért.

Honnan jött a fejlesztőház ötlete?

Az egyik óvoda miatt költöztünk ide egy éve Bicskéről, ahol kisebbik lányunk, Hanna különleges ellátást kapott volna. Szeptemberben kiderült, hogy nem tudják foglalkoztatni. Ekkor már a megfelelő ellátása, fejlesztése miatt vágtunk bele a fejlesztőházba. Februárban nyertünk pénzt a Piramis nevű televíziós játékban és áprilisban megnyitottunk Mese Nincs néven.Hannáról tudni kell, hogy már másfél éves korában elkezdték vizsgálni kissé eltérő mozgása miatt, de biztosan hároméves korában diagnosztizálták nála a Rett-szindrómát (ami egy gyógyíthatatlan genetikai rendellenesség, amelynek tünetei, illetve következménye között van a mozgásfejlődés elmaradása, értelmi fogyatékosság, epilepszia, látászavar, légzési és nyelési nehézségek – a szerk.), aminek szinten tartása összetett fejlesztést igényel. Most már Hanna nálunk kapja meg a szükséges ellátást.

Mesélnél részleteket a fejlesztőházról? Mit csináltok, kiket fogadtok?

0-6 éves korosztályt és idősebb halmozottan sérült gyerekeket fogadunk, utóbbira nincs más lehetőség Budaörsön, valamint a lakótelepen nincs fejlesztőház. Anamnézissel kezdünk, ami egy kilencvenperces átfogó beszélgetés az egész családdal. Alaposan kikérdezzük őket arról, hogy eddig hol jártak, milyen orvosoknál vagy szolgálatoknál, ki-mit mondott, milyen volt a szülés, a hozzátáplálás és a mozgásfejlődés szakaszai, jelenlegi tünetek és a családi környezetet vizsgáljuk meg.Hét különböző területről van saját szakemberünk: logopédia, hallásfejlesztés, látásfejlesztés, gyógytorna, kineziotapasz, konduktor, értelmi képesség fejlesztés, táncrehabilitáció. Fontosnak tartom, hogy a szakértőink közül 4 budaörsi még otthon lévő anyuka, akik így tudnak visszatérni a munkaerőpiacra.Az anamnézist követően tanácsadás, megfelelő terápiát javasolunk, iránymutatást nyújtunk és ha szükséges tovább küldjük őket a megfelelő szakorvoshoz, szakszolgálathoz, tájékoztatást adunk az állami ellátási lehetőségekről.

Úgy tudom vannak további célok, mik ezek?

Célunk a XI. kerületben elindítani egy fejlesztő óvodát 13 sérült gyermekek számára, hogy az ő szüleik vissza tudjanak menni dolgozni. Megfizethető szolgáltatásokat nyújtanánk és most pályázzuk, illetve gyűjtjük az induláshoz szükséges 12 millió forintot.

Utána olvastam a történeteknek, rövid időn belül volt a televíziós játék, sok kapcsolódó cikk, a megnyitó és egy jótékonysági gála, ismertté váltatok. Mivel jár ez az ismertség? Előny vagy hátrány?

Hanna és a célunk miatt nem vagyunk megosztóak, látom, amikor felismernek a boltban, de számomra ez az oldala az ismertségnek nem fontos. Viszont maguktól jelentkeznek segítők, szakembereink közül páran és az óvoda terveinek elkészítői, két környezetrehabilitációs mérnök is jelentkezett miután látott a műsorban. Ismert emberek között is akadtak, akik segítettek pl. Csepregi Éva, Zalatnay Sarolta, Zoltán Erika, DJ Dominique; egy bicskei kávézó gyűjtést szervez nekünk. Még több mint tíz millió forint kell az óvoda megnyitásához, és fejlesztő ház megfizethetőségének fenntartásához is támogatókra van szükségünk.

A két szokásos kérdés nem maradhat el: Mióta éltek Budaörsön?

Pont egy éve költöztünk ide a lakótelepre. (A teraszról pont rálátni a Mese Nincs fejlesztőházra – a szerk.)

Mi a legkedvesebb élményed Budaörssel kapcsolatban?

Számomra a helyi kapcsolatok fontosak. Igazából onnantól éreztem magam itthon ebben a városban, amikor a sarki kisboltban tudták előre, hogy mindig kártyával fizetek. Vagy a gazdapiacon ugyanattól a nénitől már kérnem sem kellett a kecskesajtot, mert tudta, hogy azért megyek hozzá.