Interjú Nagy Eszter írónővel

Célunk hogy közösen ismerjük meg Budaörsöt, de ne csak a helyszíneket, hanem egymást, az itt élő és alkotó embereket is szeretnénk bemutatni. Második interjúalanyunk Nagy Eszter, írónő.

Nagy Eszter Budaörsön él családjával és mindene az írás. Verseit, meséit 2016 márciusa óta folyamatosan közzéteszi Nagy Eszter mesevilága című oldalán és egy verseskötet után, tavaly októberben jelent meg első regénye A barátság címmel, amely az 1930-as évek vidéki Magyarországába repít vissza minket. Két kislány életén és barátságán keresztül ismerjük meg az akkori életet, szokásokat és magyar hagyományokat. Sőt, azóta bővült az olvasmányok köre, de erről az interjúban ;)

Honnan jött az írás?

Amióta megtanultam írni azóta írom a verseket is. 6 éves koromban írtam az elsőt, komolyabban pedig a lányaim születése után kezdtem foglalkozni az írással. Szerettem volna a gyermekeimnek átadni a mondanivalómat verses, mesés formában. Így lett vers a fogmosásról, az egészséges táplálkozásról, vagy éppen az öltözködésről.

A versek után megjelent az első prózai köteted. Hogyan jött létre A barátság című könyv?

Azt vettem észre, hogy a magyar hagyományokat kevésbé ismerik a gyerekek és inkább külföldi példákat látnak, ami összezavarja őket. Például a Mikulás miért jönne Karácsonykor, hiszen nálunk a Jézuska hozza az ajándékokat. Több célom is volt a kötettel: szerettem volna a magyar népszokásoknak, hagyománynak szentelni a kötete, átadni a régi idők és a vidéki élet hangulatát, valamint a családom történeteit is belefűzni.A sok vers és meseírása közben összeállt a fejemben egy nosztalgikus lányregény, minden szereplőjével együtt és két hónap alatt meg is írtam. Magánkiadásban jelent meg, mert nem szerettem volna másra bízni, hiszen ennek a regénynek lelke van, és így kellett megjelennie. Szerencsére a családom támogat mind az írásban, mind a kiadásban.Volt már könyvbemutató tavaly októberben itt Budaörsön a gyerekkönyvesboltban, valamint felolvasás és közönségtalálkozó Dabason a Halász Boldizsár Városi Könyvtárban (ahova már várnak a következő kiadvánnyal is J ), valamint Érden és további meghívások is vannak. Szívesen megyek iskolai könyvtárakba is, ha igényt tartanak rá. Meséimmel/történeteimmel szeretném ha a gyerekek megismernék őseink/elődeink életét és jó lenne ha nem felejtenénk el őket. Motiválni szeretném a szülőket arra, hogy meséljenek régi családi történeteket gyermekeiknek, hogy ismerjék meg őket, hiszen minden családban éltek példaképek.

Jól tudom, hogy az illusztrációkat is Te készítetted?

Igen, én magam készítettem régi fotók alapján, éjszakánként, amíg a család aludt.

Mik a jövőbeni terveid?

Elkészült az írói oldalam (https://nagy-eszter-iroi-oldala1.webnode.hu/l/a5-hasznos-minimalisztikus-tipp/ ), ahol jelenleg felnőtteknek szóló regények olvashatók. Ezek az 1800-as években játszódó szerelmi történetek, címük Ármány és szerelem, A rózsalugas titka, valamint Vallomások.Másik projekt egy karácsonyi kötet lesz Régi idők karácsonya címmel. Szintén a régi magyar világba repít vissza minket. A hangulatot próbálom visszahozni rövid különálló történetekkel és versek is lesznek benne.

Mióta éltek Budaörsön?

Férjem törzsgyökeres budaörsi, tíz éve házasodtunk össze, eddig több helyen is éltünk, de Budaörsön tíz éve lakunk.

Mi a legkedvesebb emléked, élményed Budaörsről?

Tetszik, hogy gyerekbarát környék. Mindenki kedves és előzékeny a boltban vagy épp a zebrán, ha gyerekkel vagyok, és sok játszótér van a közelben. Még a rengeteg kirándulóhelyet is szeretem, hogy ilyen közel vannak a hegyek. Kedvencünk a budaörsi őszibarack, majd a kertünkbe is szeretnénk ültetni.