Hello hamburger! Budaörsi fast-food körkép

A húspogácsa története nem Amerikából indul, hanem az ókori Rómából, ahol az alagsori "fast-food" éttermekben szolgálták ki a nagyétkű közönséget, de a húspogácsa a Birodalom bukásával feledésbe is merült, egészen a II. Világháborúig, amikor is a legenda szerint az éppen Hamburg felett repülő B-17-es bombázó amerikai pilótájának fejében megfogant egy hamburgert kínáló gyorsétteremlánc ötlete.

A hamburgerezés hazai kultúrájának meghonosítása nem az M betűs világcég megérkezésével indult. A Moszkva téri talponálló, vagy a City Grill már előrevetítette a gyorskaja sikerét, és ma már olyan új kifejezéseket is megtanulhattunk, mint a Street Food vagy kézműves hamburger. De nézzük csak, mire számíthatunk hamburger-választék terén Budaörsön! Induljon a Nagy Hamburgerteszt, amely természetesen szubjektív értékelésen alapul. Nektek melyik jön be? Várjuk a kommenteket!

McDonalds
Ha hamburger, nyilván nem kerülhetjük ki a világ legnagyobb gyorséttermi hálózatát, melyből rögtön kettő is befészkelte magát városunkba. A Meki hamburgerei évtizedek óta hozzák a sztenderd minőséget, a különlegesnek szánt, limitált ideig kapható hambik ízvilága nem sokban különbözik az állandó kínálatban szereplő szendvicskétől (persze néha sikerül kitörni a Mekis hagyományokból). A hamburger mellett a városi oldalon lévő McDonalds legnagyobb erőssége a játszóház.

Jack's Burger
A magyar burgerlánc - mondhatnánk. Terjeszkedésére jellemző, hogy mindkét nagy hipermarket büfésorán megjelent. A streetfood-ot a hagyományos gyorséttermi kiszolgálással ügyesen ötvöző kajáldában a szemünk előtt készül el a hamburger a látványkonyhában, már ha kíváncsiak vagyunk rá. A papírtálcán sült krumpli kíséretében átadott szendvics inkább a Moszkva téri talponállót idézi, mint a ma oly divatos street food helyekét.

Komló és Tehén
A város egyetlen és kétségtelenül legjobb beülős hamburgerezője. Nem gyorsétterem, viszont itt kapjuk azt a szendvicset, mely leginkább megfelel a mai trendnek. Az étlap többször változik és az újabb burgerfejlesztések elnevezését is néha a nagyközönségre bízzák. A hamburger mellé sült krumpli és káposztasaláta (coleslaw) is jár.

KFC
A titkos receptúrával készült csirkéiről híres amerikai lánc legújabb egysége - a játszóházas Mekitől karnyújtásnyira - a hamburger-versenybe is beszállt. A Zinger Burger kifejezetten jól sikerült, amolyan bécsis zsömle felturbózva.

Belfrit
Az Auchan soron lévő belga gyorséttem legnagyobb pechjére a Jack's Burger éppen mellette nyitotta meg üzletét. A két hamburger között nehéz választani, főleg, hogy majdnem egyformák.

A fentiekből jól látszik, hogy a budaörsieknek nem kell a szomszédba menniük egy jó hamburgerért, sőt hamarosan újabb gyorsétteremlánc nyílik a Meki-KFC-Jack's Burger-Belfrit tengelyen. A Burger King hamburgerválasztékának - az eddigi tapasztalatok szerint - bátran megelőlegezhetjük, hogy be fog jönni nekünk. És ha ez még mindig nem elég, a nagyáruházi parkolókban simán elfér egy-egy Zing Burger food truck. Álmodik a gyomor…

(A kép illusztráció.)