Interjú a GRAMM alapítóival

Sokan talán tudják már, hogy újra van csomagolásmentes bolt Budaörsön! A GRAMM 2019-ben nyitotta meg kapuit, a két alapítónak - Vőneki-Pintér Krisztinának és Ivicsics Noéminak - a környezettudatosság és a zero waste gondolkodásmód terjesztése a legfőbb céljuk. Az élet több területén is lépésről lépésre haladnak és bíznak benne, hogy sok kicsi sokra megy. Ismerjétek meg közelebbről Krisztit és Noémit, akikkel a kezdésről, a GRAMM név eredetéről, a termékekről, a vírushelyzetről és terveikről beszélgettünk hangulatos és barátságos kis üzletükben.  

Mikor és milyen indíttatásból döntöttétek el, hogy csomagolásmentes boltot hoztok létre? Pontosan mikor nyitott az üzlet?

Kriszti: Tavaly decemberben nyitottunk meg, de az ötlet igazából tavaly nyáron fogant meg bennünk. Kisiskolás korunk óta ismerjük egymást, a barátságunk már túlélt esküvőt és gyerkőcöket, majdnem egy évtizednyi más országokban élést, úgyhogy alig vártuk, hogy amint lehetőség adatik, akár egy közös üzleti vállalkozásba is belevágjunk. A Gramm megszületésének történetében az igazi szépség az egyszerűségében rejlett: egy napon felvetettem, hogy nincs-e kedve Noéminek egy csomagolásmentes boltot nyitni velem. És ő kapva kapott az alkalmon.

Noémi: Végre egy olyan kihívás, amiben hinni lehet, hogy jobbá teszi a jövőt, ami mögé 100%-ig oda tudja tenni magát az ember, hogy erre büszke. Amikor gyerekkorodban arról álmodsz, hogy megváltoztatod a világot, elsőre valószínűleg nem arra gondolsz, hogy majd egy pult mögött állva teszed ezt. De hát sok apró változtatással, kis odafigyeléssel igenis összeadódnak és hatalmas erővel bírnak. Ezt jelképezi a boltunk neve (Gramm) és a kiselefántos logó is.

Miért pont Budaörsön nyitottátok? Volt már itt korábban egy csomagolásmentes bolt, ami bezárt, valószínűleg megelőzte a korát. Felmértétek az igényeket vagy a szemléletformálás a célotok?

Kriszti: Mi két éve költöztünk a családommal Budaörsre, és egyből beleszerettem a környékbe. Így számomra hamar egyértelművé vált, hogy ha nyitni szeretnék valamit, az itt lesz. A nagy kérdés már csak az volt, mire van szükségük a budaörsieknek. Ha valamerre jártam, vagy oviban/iskolában/játszótéren vagy akár online fórumokon beszélgetésekbe elegyedtem más szülőkkel, igyekeztem belecsempészni a kérdést, hogy minek örülnének itt, szerintük mi hiányzik még Budaörsről.

Noémi: Mi is meglepődtünk, mennyien említették a csomagolásmentes boltot, különösen mert hamar mi is megtudtuk, itt már volt egy korábban, ami sajnos bezárt. De minket ez nem bátortalanított el. Csak azért, mert évekkel ezelőtt már valaki megpróbálta, ahogy ti is mondjátok, valószínűleg a korát megelőzve, nem jelenti, hogy az emberek hozzáállása, igénye és gondolkodása nem változhat meg. Mennyi újítással lenne szegényebb az emberiség, ha sokan első próbálkozásra feladnák!

Forrás: facebook.com/grammbolt/
Forrás: facebook.com/grammbolt/

A budaörsi anyukák többsége kifejezetten környezettudatos, könnyen megtaláltak Titeket?

Mivel a bolt ötlete eleve elsősorban az ő javaslatuk alapján fogalmazódott meg bennünk, emiatt nem aggódtunk. De igyekszünk mi is részt venni, reklámozni a helyi környezetvédelmi kezdeményezéseket. Legutóbb a budaörsi szemétszedő akciót lett volna ilyen, csak sajnos a vírus miatt ez elhalasztódott.

De ahogy egyre többen jönnek hozzánk, szívesen viszik a hírünket, és ez a legjobb reklám. Aki pedig még nem hallott rólunk vagy nem járt még nálunk, azt sok szeretettel várjuk!

Milyen termékeket találhatunk a GRAMM-ban? Kik a beszállítóitok, partnereitek?

Rengetegféle élelmiszert árulunk, vannak nálunk lisztek az Első Pesti Malomból és a Dénes-Natúrától, házi tészták Óföldeákról, gabonafélék és hüvelyesek, közel 50 féle fűszer, magok és aszalványok, müzlik és a Viblance granolái és zabkásái, csokival bevont finomságok, de hétféle kávét, és több, mint egy tucat különböző teát is lehet kapni nálunk. Naponta friss, vadkovászos kézműves kenyér és péksütemények is érkeznek hozzánk Budakesziről a Szívügyem Kispékségtől. Melletük nagy büszkeségünk még a Majomkenyér mindenmentes kekszei és bonbonjai, amit először nálunk lehetett csomagolásmentes formában vásárolni. De említhetnénk még az Ormánsági hidegen sajtolt olajokat, melyekből chilis vagy épp bazsalikomos ízesítésűt is lehet kapni, vagy az Ezercsepp Méhészet mézeit.

Az élelmiszereken kívül még természetes összetevőkből, kézzel készült vegán natúr kozmetikumokat is árulunk az ArtNaturától és a Manu szappanjait és szilárd samponjait. De fellelhetők még nálunk bambusz fogkefék, arctisztító korongok, fémszívószálak és pamut zsákocskák és cekkerek is a zero waste bevásárláshoz.

Kifejezetten nehéz időszak volt a kis üzleteknek a vírushelyzet, hogyan vészeltétek át?

Igyekeztünk nagyon gyorsan reagálni és átállni online rendelésre bolti átvétellel vagy házhoz szállítással. Szerencsére nagyon sokan éltek a lehetőséggel, és megértették, hogy mindenki védelme érdekében az a legbiztonságosabb, ha mi mérjük ki a termékeket, és talán így kényelmesebb is volt, bár a hozzánk betérőknek nem ez az elsődleges szempont normál körülmények között. Fárasztó időszak volt, mert a csomagolástól a kiszállításig mindent mi ketten csináltunk, de a sok kedves szó és a hálás, biztató üzenetek miatt is megérte.

Forrás: facebook.com/grammbolt/
Forrás: facebook.com/grammbolt/

Mik a jövőbeni terveitek?

Szeretnénk, ha minél több mindenkiben tudatosulna a hulladékcsökkentés fontossága. Ha minél többen megismernék a zero waste/low waste szemléletmódot. Velünk együtt természetesen, mert mi is még az út elején járunk. De pont ezért biztatunk mindenkit, hogy nem baj, ha eddig még nem is hallott a csomagolásmentes vásárlásról, kezdje el. Akármilyen kicsiben. Ha már egy-két műanyag zacskóval kevesebbel tér haza a vásárlásból, az is jó kezdet. És ha felénk jár, térjen be akkor is, ha épp nincs nála semmilyen tároló, elég a lelkesedés, mi szívesen megmutatjuk mi hogyan működik itt, és ha mégis valami megtetszene, vannak ingyen elvihető üvegeink és papírzacskók is.

Szeretnénk folyamatosan bővülni mind a termékpalettát tekintve, mind pedig a vásárlóközönség szempontjából. Sok tervünk és álmunk van, reméljük, mihamarabb megvalósulnak majd.

Mióta éltek Budaörsön?

Kriszti: Mi két éve költöztünk ide a családommal. A legjobb döntés volt.

Noémi: Én nem Budaörsön lakom (még?), hanem a 11. kerületben, szóval a szomszédban. De lassan jobban ismerem ezt a környéket, mint ahol lakom.

Mi a kedvenc vagy kedves emléketek Budaörsről?

Kriszti: Nehéz kiválasztani egyet a sok közül. Bár nem régóta lakom itt, de annyi kedves emlék fűz már ide. Talán a kedvenc helyen a Kőhegy tetejéről a naplemente. Ahogy a várost beborítják a nap utolsó narancssárgás sugarai és közben látni, ahogy a Hold felkel, páratlan élmény. Kicsit mintha boldogan a birodalmát szemlézné az ember egy hosszú nap után. 😊 Alig várom, hogy újra arra kiránduljunk!