Interjú Bakonyi Orsolyával, a Sew&Bead4you egyedi táskák készítőjével

Azt szeretem Budaörsben, hogy itt sok kincs és rejtett tehetség található, csak tudnunk kell őket észre venni. Sok esetben ismertség és ajánlások alapján hallunk egy-egy tervezőről, kézművesről, aki itt él és alkot Budaörsön. Most egy olyan alkotót és vállalkozását mutatjuk be, aki hobbiként kezdte a varrást és gyerekei, majd ismerősei számára bővítette a kínálatot. Egyedi textiltermékeket, különleges táskákat és hátizsákokat találunk kínálatában a webshopján és élőben, több dizájnvásáron.

Mesélj az utadról, hogyan kötöttél ki a táskák készítésénél? Hol tanultál meg varrni? Igazából egy hobbiból indult?

2020 a leállás és újragondolás éve volt. Ami eddig csak hobbi volt, lassanként egy kis vállalkozás formájában öltött testet és két barátnőmmel létrehoztuk Sew&Bead4You márkanév alatt kis táskaműhelyünket. Minden táskánk nagy odafigyeléssel, szeretettel, szívünk egy kis darabkáját is „belevarrva” készül kiváló minőségű textilekből. Igyekszünk a változatos színkombinációkkal és modellekkel a mai nők igényeihez szabva termékeinket megalkotni.

És hogy honnan ez a szenvedély? (Mert tényleg szenvedély a táskák, az anyagok iránt; egy álom, amit hosszú évek óta érleltem magamban és egyszer csak valósággá, kézzel fogható táskákká vált.) Talán a nagyszüleim hatása, talán a génekben van, mert mindkét nagymamám férfiszabó volt. Gyermekkoromban sokat láttam, hallottam „zakatolni” a varrógépet, de mivel viszonylag későn jött a varrás iránti fellángolásom, sajnos már tanulni nem tudtam tőlük. Így hát fogtam a varrógépem, és google meg youtube barátommal , és természetesen az egyik legjobb barátnőmmel karöltve elkezdtem kísérletezni. Sok-sok óra gyakorlás, tapasztalás, újrabontás, újraszabás után kezdetben csak kisebb dolgokkal próbálkoztam, majd varrtam a gyerekeimnek, aztán jöttek a táskák.

Mint minden nő imádom a táskákat. Mindig kell egy újabb és újabb, mert szükség van egy kicsire, egy nagyra, egy elegánsra, sportosra na és persze a szettekhez színben illőre. Sorra készültek a táskák, a kis csúnyákból egyre szebbek és minőségibbek lettek.   Ekkor jött, a már említett 2020-as év, ami sokaknak nagy változást hozott az életébe. Én is egy ilyen fordulóponthoz érkeztem, amikor is lehetőségem nyílt arra, hogy saját álmomat végre valóra váltsam. Azóta folyamatosan dolgozom, tanulok, inspirálódok, hogy mindig valami újjal, valami jobbal kedveskedhessek vásárlóimnak.

Hogyan lett a Sew&Bead4you a márkanév?

Két barátnőmmel találtuk ki ezt a márkanevet. Az egyikkel közösen készítjük a táskákat, erre utal a „sew” mint varrni. A másik barátnőm felel a grafikai tervezésért, arculatért és nem mellesleg álomszép gyöngyékszereket készít, ezért a „bead”, amivel majd a jövőben szeretnénk portfóliónkat bővíteni. És ki másnak készítenénk, mint neked, nektek, önöknek, és minden nőnek, akik egy egyedi, különleges kiegészítőt szeretnének viselni a hétköznapokban.

Milyen eszközök kellenek a munkádhoz, honnan szerzel anyagokat, kiegészítőket?

Az otthonunkban van egy pici műhelyem berendezve, ahol szabok-varrok, készülnek a táskák, rengeteg anyaggal és mindenféle egyéb kiegészítővel, amik a varráshoz szükségesek. Talán több is, mint szükséges, de soha nem tudok ellenállni egy-egy újabb mintának, színnek.  Sok pamut és műbőr anyagot szerzek be hazai kereskedőktől, de előszeretettel vásárolok szlovák és lengyel webáruházakból, ahol nagyon nagy a választék különlegesebb textilekből.

Úgy tudom már Londonba is eljutott általad készített táska. Honnan ismernek a vevőid, hogyan találtak rád?

:) Igen Londonba, Németországba és Ausztriába is eljutottak már a táskáim, amire nagyon büszke vagyok és mindig nagy örömmel tölt el, ha valaki szívesen viseli munkámat. Főleg barátokon, rokonokon, ismerősökön keresztül jutnak el külföldre is a termékeim, de létrehoztunk egy német nyelvű weboldalt is, ahol konkrétan a külföldi vásárlókat célozzuk meg.  Természetesen magyar nyelvű weboldallal, facebook és instagram oldallal is rendelkezünk, hogy minél több fórumon, minél többen megtaláljanak bennünket. Legújabb online felületünk egy youtube csatorna, ahova majd a kis videók, filmek kerülnek felötlésre.

Hol találkozhatunk legközelebb a termékeiddel?

Legközelebb személyesen 2021. december 3-án a Hello Dizájn budaörsi karácsonyi vásárán találkozhattok velem és portékáimmal személyesen.

A régről megszokott kérdések sem maradhatnak ki. Mióta éltek Budaörsön? Mit szerettek ebben a városban?

15 éve élünk Budaörsön. Ketten költöztünk ide a férjemmel egy zuglói kislakásból. Minden vágyunk az volt, hogy egy kis, kertes otthonunk legyen, csendes, szép környezetben, de mégis közel városhoz. Azóta már a gyerekeink is idekötnek.

Rengeteg barátság, ismeretség kötődött az évek során. Egy élhető kisváros, ahol minden megtalálható, ami a családunk számára fontos. Iskola, szórakozás, kultúra, a helyi kis boltok és a csodás természet. Számunkra egy kis ékszerdoboz a nagyváros küszöbén.

D.K.