Interjú Bertók Anitával és Takács Mátéval, a Windsurfing.hu és a ReSailCle megálmodóival

Él egy közgazdász házaspár Budaörsön, akik a víz, a szörfözés és a természet szerelmesei. Máté alapította a Windsurfing.hu webshopot, majd Anita a használt vásznakból kezdett hétköznapi termékeket tervezni és készíteni, így hozva létre egy önálló márkát a ReSailCle-t. Ismerjétek meg őket és ötletes termékeiket!

Mikor és milyen indíttatásból alakult a cég? Melyikőtök szörfözik?

Máté: Amikor a Windsurfing.hu beindult, a ReSailCle még sehol nem volt. 2001 óta él a weboldal, és lépésről lépésre jutottunk el oda, hogy már egy elég széles kínálattal rendelkező webshop is működik a szörfös portál mellett. A raktár és az átvevőhely Budaörsön van, itt tároljuk és dolgozzuk fel a tönkrement szörfvitorlákat is.  
Az indíttatás egyszerű: olyan dologgal szerettem volna foglalkozni, amit nagyon szeretek. Szép lassan a hobbim a hivatásom is lett és nagyon örülök neki, hogy így alakult.
Mindketten szörfözünk, bár én sokkal több időt töltök vízen.

Mi adta az ötletet, hogy a használt szörfvitorlákból új termékeket készítsetek? Honnan szerzitek be az „alapanyagot”?

Anita: Szívügyem a környezetvédelem, így az újrahasznosítás is. Az elhasznált, vagy már nagyon régi, elavult vitorlák pedig túl szépek ahhoz, hogy egyenesen a kukában landoljanak.

Máté munkájából adódóan sokszor találkozik ilyen elavult, vagy szakadt vitorlákkal, a beszerzés tehát megoldott volt. Már „csak” a gyártást, és a termékeket kellett kitalálni. Ezekből az anyagokból jelenleg pénztárcákat, tornazsákokat és laptop/tablet tokokat készítünk.

Hol és hogyan készülnek a termékek?

Anita: Minden itthon készül! A szabásért, tervezésért és a tornazsákok varrásáért én vagyok a felelős, azokat én gyártom. A laptop tokok varrását a Medence design ügyes varró srácai végzik, a pénztárcákat egy kedves ismerősünk varrja.

Mivel a gyerekek még picik, így egyelőre korlátozott időt tudok erre szánni, de még bőven látunk ebben az irányban fantáziát. Remélhetőleg az újrahasznosítás egyre több ember számára fontossá válik, hisz ez mindannyiunk érdeke.

Mindegyik termék egyedi, nehéz is lenne persze két teljesen egyformát csinálni. Mi a nehezebb? Kitalálni, vagy legyártani?

Anita: Mindkettő nehéz! A kitalálás több szempontból is. Egyrészt úgy kellene felhasználni egy vitorlát, hogy a lehető legtöbb dolgot ki lehessen hozni belőle, kevés legyen a veszteség. Ezért előre kell látni, nem elég arra az egy táskára vagy laptop tokra koncentrálni, amit épp készíteni szeretnénk. Másrészt nehéz eldönteni, hogy melyik vitorlának essünk neki, és vajon milyet készítsünk, mi fog tetszeni majd az embereknek, hiszen nem mindenkinek az tetszik, ami nekem, nekünk igen. A gyártás pedig sok odafigyelést igényel, a dacron vitorlák sem ugyanolyanok, mindegyik máshogy viselkedik a varrógép alatt.

Mióta éltek Budaörsön?

Anita és Máté: 2 éve költöztünk Budaörsre, két gyerekkel. Korábban Budapest túlsó végén laktunk, de férjem hobbija és egyben munkája, a szörf, szívünk és családi kapcsolataink is a Balaton fele húznak minket. Ezért döntöttünk úgy, hogy Budaörsöt választjuk új lakhelyünknek. Nagyon megszerettük a várost, ami egyelőre a természetközelség és a városi lét szuper kombinációja számunkra. (Bár sajnos úgy látjuk, egyre jobban háttérbe szorul a természet.)

Mit szerettek legjobban Budaörsben?

Anita és Máté: Imádjuk az emberközeli kisvárosi hangulatot, a környező hegyeket, erdőket és hogy minden fontos szolgáltatás elérhető akár gyalogszerrel.

Elérhetőségek:
https://windsurfing.hu/
http://hu.resailcle.com

Elérhetőségek:
https://windsurfing.hu/
http://hu.resailcle.com