Interjú Carrick Orsolyával, a Kids’ English Club és az EnglishLab megálmodójával

Budaörsön az iskolai oktatás mellett pár helyen lehet angolt tanulni, vannak franchise-hoz kapcsolódó nyelviskolák és vannak egyéni cégek. A Kids’ English Club is egy ilyen helyi vállalkozás. Alapítója, Carrick Orsi, idegenforgalmi közgazdász, tíz évig élt külföldön, a világ több pontján Thaiföldtől Új-Zélandon át Írországig, majd itt Budaörsön telepedett le lányaival. Először egy kétnyelvű családi napközit nyitott, majd a környékbeliek kérései alapján indult el az angoloktatás felé. Hihetetlen energikus nő, aki olyan lelkiismeretes, hogy – még ennyi idő után is – hétvégente egyik angolóra helyszínről rohan a másikra, hogy minden rendben van e a teremmel, a gyerekekkel és tanárral. Ismerjétek meg történetét és, hogy miben más az ő nyelvoktatása, mint ahogy mi tanultunk fiatal korunkban.

Hogyan indult a Kids’ English Club és az angoloktatás számodra itt Budaörsön?

2008-ban költöztem haza tíz év után, valahogy a lányaimhoz és az ő korosztályukhoz igazodó lehetőséget kerestem. Így alapítottuk meg édesanyámmal a Bűvös Sárkány nevű, kétnyelvű családi napközit. Organikusan növekvő vállalkozás volt. Ugyanis a Bűvös sárkány közelében lakó szülők voltak azok, akik először angol tanítást kértek tőlem. Nem fentről jött ötlet volt, hanem alulról indult, önmagától fejlődött.

Az ovis korosztály mondókázós, éneklős szótanuláson alapuló oktatás mellett/után az eredeti terv az volt, hogy olyan klubot hozzunk létre, ami az iskolában tanultakat kiegészítse. A gyerekek élőben gyakorolhatják az angolt a Kids’ English Clubban. Majd erősödött az igény az általános tanfolyamokra is, így aztán Budaörs több helyszínén tartunk hétköznapokon tanfolyamokat, a hétvégéken pedig klubokat.

Most többségében milyen korosztálynak szervezel tanfolyamot? Miben más a Ti képzésetek?

Szinte a gyerekeim korosztályával nőnek a tanítványok, vannak régi ismerősök, még a napköziből. Általában 5-6 évig járnak hozzánk és mondhatom, hogy alacsony a fluktuáció. A többség mostanra érte el az igazi kamaszkort.

Minden korosztályt tanítottam az ovisoktól kezdve egészen az egyetemistákig. Első kézből ismertem meg a különböző korosztályok igényeit és mi az ami megtanítható nekik. Egyre inkább szükségét éreztem annak, hogy anyanyelvi tanárok oktassák 4-5. osztálytól a gyerekeket. Ugyanis amíg a gyerek tudja, hogy én tudok magyarul, addig magyarul fog válaszolni, ezért kell mindenképp anyanyelvi tanár. Szerencsére az a vágy nagyon erős ebben a korban, hogy megosszák a gondolataikat, ezért felülemelkednek azon, hogy angolul kell beszélniük és automatikusan beindul az angol kommunikáció.

Tehát már nem a helyes szórend és a ragozás tökéletessége számít a megszólalásnál?

Nem, a hangsúly az élőbeszéd ösztönzésén és a szókincs bővítésén van. A tanárok kiválasztásánál az is fontos, hogy a gyerekek számára szimpatikus, fiatalos és barátságos oktatókat találjunk, akik könnyen megtalálják velük a hangot és jártasak a korosztály érdeklődési körében.

Jelenleg nyolc anyanyelvi tanárral dolgozom, én már nem tanítok, csak párszor helyettesítek.

Úgy alakult, hogy amerikai angol tanárokat találtam. Általuk nem csak az anyanyelvi angolt ismerik meg a gyerekek, az optimizmusukon kívül, a csapatmunka fontosságát, érveléstechnikákat, prezentációs technikákat és projekt alapú oktatást hoznak magukkal és adnak át nekik.

Folyamatosan képzem a tanárokat is. Szerintem sokszor nem a diploma a fontos, hanem a veleszületett adottságok számítanak. Azt is látom, hogy melyik csoporthoz melyik tanár, milyen temperamentum illik.

A mostani gyerekek könnyebben tanulnak, illetve jobban tudnak angolul?

A mai világban sokkal könnyebb az angoltanulás. Fontosnak tartom az alapok elsajátíttatását, erre azután majd könnyű építeni a sorozatok, youtube csatornák és számítógépes játékok által. Nekünk A-tól Z-ig kellett angolul tanulnunk, nekik A-tól F-ig, a többit magukra szedik.

A hétköznapok és hétvégi klubról már volt szó, mi mást kínáltok még?

Fontos számomra, hogy a Kids’ English Club többről szóljon, mint egy nyelviskola. Közösségként gondolok rá. Nálunk egyéni bánásmódban részesül mindenki, szívügyünk minden diákunk angol tanulása.

Az évközbeni angolórákat nyáron intenzív tanfolyamok és táborok egészítik ki. Angol lovas tábor 8 éve van Törökbálinton, Budaörsön pedig a Városi Ifjúsági Klubban szervezünk anyanyelvi angol táborokat és intenzív tanfolyamokat. A már elhíresült őszi Halloween táborunkat a Zichy Majorban tartjuk. Idén tavaszra, a szünetre, is tervezek izgalmas programokat.

Úgy tudom bővül az angoloktatási paletta az EnglishLab nevű képzéssel. Mesélnél erről?

Igen, új történet az EnglishLab ötlete. 2017-ben ismertem meg Kátai Juditot, sokat beszélgettünk és tapasztalatokat cserélünk, de egy éve volt, hogy közösen valóban belevágtunk a céges felnőtt angoloktatásba.

Sokat gondolkodtunk hogyan tudnánk olyan felnőttképzést nyújtani a résztvevőknek, ahol egyrészt nem kell évekre elkötelezniük magukat egy nyelvtanfolyam mellett, másrészt tűpontosan a számukra fontos területen tudnak rövid idő alatt fejlődni.

Hat területet jelöltünk ki, ahol igény mutatkozik az angol üzleti kommunikáció fejlesztésére. Ezek az e-mail írás, prezentáció, meeting, telefon, nyelvtan és állásinterjú.

Judittal összesen húsz év anyanyelvi területen szervett üzleti tapasztalat van a hátunk mögött. Ezt szeretnénk átadni, úgy, hogy a résztvevők azonnal használható tudást kapjanak. Illetve ki tudjunk lépni a tankönyvi keretekből és valódi élő angolt tanuljanak.

Szerencsére a visszajelzések alapján ez sikerül, azoknak pedig, akik szeretnék kipróbálni a képzéseink hangulatát, ingyenes mini-workshopokat kínálunk.

Milyen egy ilyen workshop? Kiknek szól leginkább?

Életszerű, gyakorlatias és itt is a legelejétől kezdve angolul beszélünk. A mini-workshop tematikája az, hogy a repülőtéren felvesszük az üzleti partnert/külföldi kollégát, - itt átbeszéljük az üdvözléseket; az "úton" megtanítjuk, hogy hogyan lehet elkerülni az esetlegesen beálló kínos csendet. Aztán az irodában bemutatjuk őt a kollégáknak és a workshop az üzleti megbeszélés kezdetével ér véget.

Képzéseink elsősorban olyanoknak szólnak, akik nyelvtudása középfok körüli és munkájuk során már használják az angol nyelvet, de fejlődni szeretnének vagy épp szükségessé vált a fejlesztés.

Mióta élsz Budaörsön?

2008 óta élünk itt. Jól ismertem gyerekkorom óta a környéket, hiszen a XII. kerületben nőttem fel.

Mit szeretsz Budaörsben?

Itt látok egy olyan közösségi szellemet, hogy nem egy alvó városról van szó. Sokan dolgoznak itt, nagy a nyüzsgés és minden megtalálható. Jó Budapest közelsége is. Közel a városhoz mégsem városias. Igyekszem figyelemmel kísérni az itteni eseményeket, eljárunk a programokra.

További információ:

www.kidsenglishclub.hu

www.englishlab.hu