Interjú Csermely Gáborral, a díszüveg manufaktúra megalapítójával

A Kő-hegyre vezető utcák egyikében található egy takaros pince, ami egyben üzlet is, dísz- és formaüvegek kaphatóak itt. A tulajdonos egy borász, tősgyökeres budaörsi, hihetetlenül szórakoztató ember és szerintem mindenkit ismer Budaörsön. Sokat lehetett kérdezni az itteni régi hangulatról, szívesen mesélt arról, hogy milyen volt felnőni Budaörsön, amikor még tényleg falu volt. Ilyen szavakkal dobálózott, hogy „Negyedes”, Medve trafik, Hóvirág eszpresszó, tőle tudom melyik a Ló-hegy. És még azt is megtudhatjátok hogyan kötődik a közkedvelt Szikla Falatozóhoz. Olvassátok a helyi vállalkozásokat és alapítóikat bemutató interjúk következő részét, beszélgetést Csermely Gáborral.

Milyen volt a régi Budaörs?
Sokkal nyugodtabb volt, nem volt ennyi autó, az utcán lehetett focizni, tollasozni, tengózni, félóránként egyszer kellett félreállni, ha jött egy-egy autó. Mivel nem voltak a nagy áruházak sok volt a kisbolt. Ott volt például a Negyedes, a zöldséges. Volt hentes, volt ABC, a mostani MKB helyén a Hóvirág Eszpresszó, mellette fodrászat. A Medve trafik – ha jól emlékszem – a mostani gyrosos, ott vettük a dianás cukorkát. A Juhász fagylaltozó még az út túloldalán volt, a Nefelejcs utcához közelebb. Régen nem volt sok helyre bekötve a gáz, így olajjal vagy vegyes fával fűtöttek. A mostani PostArt-al szemben nagy tér volt, ott lehetett az olajat venni.
Mi akkor a Budapesti út 20-ban, az Adlerrel szemben laktunk. A Tavasz utcában voltam óvodás. A Béke téren (mai Templom tér) jártam az iskola első négy évét és a Rózsa utcába nyolcadikig.
Nagy telek voltak, a házunk elött lévő emelkedőn toltuk fel a buszokat a nagy hóba. A Clementis vagy a Domb utcában és a Kálvária dombon szánkóztunk. Nyaranta pedig horgászni jártunk a mostani Tesco területére. Nagy víz volt ott, nádassal és ösvényekkel. Bringával jártunk oda, fogtam én ott keszeget és naphalat.
Egész Budaörs kint volt mikor a régi hidat felrobbantották az M7-es fölött. Nagy volt a por, de egy éjszaka alatt eltakarították a romokat.
Rengeteget bicikliztünk, majd motoroztuk. Mindenhol volt rokon vagy barát, fele ekkora volt Budaörs és mindenki ismert mindenkit. A mostani Művházban volt a Tinipresszó, de ritkán jártam ide, inkább a szőlőben, a pincében és Sziklában segítettem.

Itt is vagyunk, hogyan kapcsolódsz a Szikla Falatozóhoz?
Még 1971-ben vette nagyapám a présházat, amiből lett a Szikla Falatozó. Szőlőtermesztéssel foglalkozott, ott tárolta és árulta a bort, igazi „bögrecsárda” volt. Már tízéves koromtól ott tébláboltam én is, együtt mértük a bort, nagy szódás ballonokból a fröccsnek valót. Sokáig zsíros kenyér, pogácsa, csülök volt az étel a bor mellé, aztán jött a melegkonyha bővítése. Azóta csinálja édesanyám és nővérem és egyre többet veszek részt én is a vendéglátásban.

Nagyapád miatt lettél borász?
Ez családi hagyomány. A szőlőbe is sokat jártam, a szüretek nagyon kemények voltak, de ebben éreztem magam otthonosan. A suli után katonaság és utána az Országos Borminősítő Intézetben dolgoztam húsz évet. Párhuzamosan a Sziklában is mindig segítettem.

Ilyen előzményekkel egyenes út vezetett a díszüveg vállalkozáshoz?
Adta magát több vonalról is. Egyik törzsvendégünk hozott érdekes formájú üvegeket megmutatni. Egy helyi üveges – Gyula bácsi – készítette, el is vitt hozzá és ott láttam miből készül az üveg. Nagyon megtetszett! Gondolkoztunk, pár üvegfajtát kitaláltam és Gyula bácsi kikísérletezte és legyártotta.
A Borminősítő Intézetbe az ország több pontjáról hozták a termelők a borukat engedélyeztetni. Az üveget is engedélyeztetni kellett, ott is találkoztam hasonlóval. Először viszonteladóként segítettem be egy cégnek. A Balatont kezdtük teríteni, hétvégente jártuk a kiskereket és az ajándéküzleteket egy megrakott kombi autóval. Az északi oldalon kezdtük, Hévíznél megálltunk fürdeni, aztán visszafelé a déli partot jártuk be. Bővült a kínálat, ennyi befektetett munka után már saját néven szerettem volna folytatni. Saját kis palackozó manufaktúrát hoztam létre a Máriavölgy utcai pincében és azóta is itt értékesítjük és raktározzuk a termékeket. Exportálunk belőlük több környező és távoli országba, de jelen vagyunk a magyar piacon is. Készítünk üvegeket akár egyéni megrendelés, elképzelés alapján is. Szívesen fogadjuk az egyéni vásárlókat is hiszen üvegeink közül minden alkalomra találnak egyedi, különleges ajándékot. Itt élek családommal, feleségemmel és két gyermekemmel, Nórival és Bencével.

Akkor minden magyar?
A bor tokaji, hiszen ezt ismerik a külföldiek is, az üveg is magyar kézműves termék. Az üveghez szükséges alapanyag külföldről származik, mivel Magyarországon jelenleg nincs ehhez a technológiához megfelelő alapanyaggyártás.

A budaörsi szőlő milyen minőségű? Érdemes abból bort készíteni?
A budaörsi fajtákból inkább a csemege, azon belül is a Csiri fajta nagyon jó. Sokáig eláll, a héja elég vastag hozzá, hidegben tárolva akár februárig is kitart. Egy titka van, hogy megfordítva kell felkötni, hogy kinyíljon a fürt és ne érjenek össze a szemek. A pincében seprűnyélen lógtak így a fürtök.
Budaörs a barackról is nagyon híres. Nekünk is volt barackosunk 400 barackfával: Mariska, Champion, Ford fajták. Olyan finomat nem ettél! Jártam árulni a piacra, ahhoz egy régi Zasztavám volt, nagyon meg lehetett pakolni. A piacon csak ámultak, mennyi fér bele és csak pakoltam és pakoltam ki belőle. Végül az autót is eladtam nekik. :)

A régi osztálytársak Budaörsön maradtak?
Meglepődsz, de sajnos páran már nincsenek köztünk, meghaltak. Külföldre is mentek sokan, Biatorbágyra vagy a távolabbi városokba költöztek, kb. nyolcan maradtunk itt.

Mi a legkedvesebb emléked Budaörsről?
Régen annyi időnk volt barátokra, amennyit csak akartunk. Délután találkoztunk, egymáshoz átjártunk, rokonokkal, barátokkal felmentünk az erdőbe a Vitorlázóhoz vagy a Kis Fenyvesbe. Kicsit nyugodtabb volt minden és mindenki.
A mai rohanó világban ez nem megoldható, még a gyerekeknek sem, nem hogy a felnőtteknek. Azt gondolom, hogy nekem nagyon szép és jó gyermekkorom volt.

További információ és elérhetőségek:
Cím: 2040 Budaörs, Máriavölgy utca 32.
Honlap: http://diszesuveg.hu/
FB: https://www.facebook.com/diszesuvegbudaors/


További információ és elérhetőségek:
Cím: 2040 Budaörs, Máriavölgy utca 32.
Honlap: http://diszesuveg.hu/
FB: https://www.facebook.com/diszesuvegbudaors/