Interjú Enyedi Anitával a Mese Maci bábos kalandjainak alapítójával

Anita végzettségét tekintve tanítónő, a két gyermekével otthon töltött idő alatt új kihívásokra vágyott, sok kreativitás és pedagógiai tapasztalata alapján létrehozott egy – az egyszerű bábelőadáson túlmutató – komplex programot. Egy olyan foglalkozást, amelyben a gyerekek szinte összes érzékszervét bevonják a bábelőadás, mese, mondókák, népdalok, élő hangszerjáték, mozgásos-, utánzó-  és drámajátékok, sétáltatók, körjátékok által, végül közös kézműveskedésnek köszönhetően egy emléktárggyal és persze sok élménnyel, térhetnek haza.

Milyen indíttatásból, hogyan és mikor indult a Mese Maci foglalkozás?Amikor otthon voltam a két gyermekemmel mi is jártunk különböző gyerekprogramokra, gyerekfoglalkozásokra, amik tetszettek, el tudtam volna képzelni magam benne, mint foglalkozásvezető. De hiányoltam bizonyos elemeket. Végiggondoltam mi fontos a gyerekeknek: a mese, az ének, a mondókák, a ritmus, a feladatok és a kézműveskedés, figyelembe vettem a gyerekek életkori sajátosságait, hogy rövid ideig, de intenzíven tudnak figyelni, ezért kellenek váltások és végül a lecsendesedés.

2016-ra összeállt a fejemben egy foglalkozásmenet, amibe minden olyan fejlesztő dolgot beletettem, ami hat a fizikumra, mozgásra, hallásra vagy a zene által akár az érzelmi, értelmi fejlődésre. Így lett a Mese Maci bábos foglalkozás egy komplex művészeti fejlesztési csomag. Ezután kezdtem a meséket kidolgozni és a szereplőket, a bábokat elkészíteni és „belefűzni” Mese Macit. A gyerekeimen próbálgattam kinek mire van szüksége és abból is mennyi kell. Úgy érzem végül jó felépítésű lett a foglalkozás.

Anyukáknak meséltem mivel foglalkozom és így született az első meghívás egy budaörsi családi napközibe, ahol egy karácsonyi műsor része voltam. Aztán az induló Fantazmagóriában rendszeresen jelen voltam, miután kinőttem, 2017 őszétől a Jókaiban folytattam heti rendszerességgel (heti két alkalommal) külön a babáknak és külön az ovisoknak. A Fantazmagóriában maradtak az óvodás csoportoknak szóló bérletes előadások (egy nevelési évben 4 előadás). Törökbálinton havonta egyszer (hónap első szombatján) van Mese Maci előadás és Érden, Biatorbágyon, Kőbányán is adtam elő óvodákban, bölcsődékben, amely helyekre várnak is vissza.

Valóban magad készíted a bábokat? Mennyi idődet veszi el?

Amikor a foglalkozásmenet összeállt, elkezdtem tervezni a bábokat. Papíron terveztem meg a figurákat, aztán filcből vagy más anyagokból kiszabtam és nagymamám régi varrógépével megvarrtam. Gyönyörűen lehet vele dolgozni! Éjszaka és a gyerekek alvásidejében varrtam, nagyon szerettem csinálni, nem is tudtam, hogy tudok ilyet! Volt, hogy a gyerekekre a nagymamák vigyáztak, hogy tudjak haladni. Szinte mind állatfigura, hiszen állatmeséket mutatok be, mivel ezek állnak közel ehhez a korosztályhoz. 70 báb már biztosan van, a kiegészítőkkel együtt.

Melyik a kedvenced?

Természetesen Mese Maci, őt én terveztem. Sőt még a Mese Maci dal zenéjét és szövegét is én írtam (Kocsis Zsolt hangszerelte). A legelső Mese Maci (belebújós) bábot még én terveztem és varrtam, de a mostani macit már profi bábkészítő készítette.

Mik a jövőbeni terveid? Milyen formában láthatunk szeptembertől?

Már a kisfiam is óvodás lesz, most térek vissza a munkába. De a Mese Maci előadás délelőttönként folytatódik a Jókaiban, hetente új mesékkel; és a bérletes óvodás előadásokat is szeretnénk meghirdetni a Fantazmagóriában.Távlati terveimben a továbbterjeszkedés szerepel, még több helyen ismerjék meg Mese Macit és a foglalkozást. Mese Maci plüssfigurákon és különböző kiadványokon (színező, mesék különböző formákban való megjelenítésén) dolgozom, hiszen vannak saját meséim is. Ilyen a Gesztenye a kis sün téli menedéke vagy a Náthás mackó, Liba mese, és Kukuri a bátor kiskakas történetei. Tervben van ezek kiadása, de még várunk egy megfelelő kiadóra.

Mióta laktok Budaörsön?

Budaörs óvodás korom óta az életünk központja, sokat költöztünk, a tizenegyedik kerület és Budaörs között vándoroltunk ide-oda. Itt kezdtem iskolába járni, ha nem itt laktunk, akkor is ide jártunk, itt éltek/élnek rokonok. Szóval kisebb-nagyobb megszakításokkal egész életemben itt éltem. Férjem is itt él negyedikes kora óta.

Mi a legkedvesebb emléked, érzésed, ami Budaörshöz kapcsolódik?

Az erdős dombok, a Törökugrató belénk ivódott. A kirándulások a legszebb emlékek. A Törökugrató lábánál laktunk, hatévesen az erdei sétákon csillogó köveket, kavicsokat gyűjtöttem, ezek voltak a kincseim. A kápolnánál lévő barlangban is sokat jártunk, felmásztunk a sziklákra. Budaörs természeti kincsei és a kertünk örök részem marad.

További információ:

https://www.facebook.com/mesemaci.hu/
http://www.mesemaci.hu/