Interjú Feldhoffer Krisztával a KÉsZ CsODA Alkotóműhely alapítójával

Kriszta egy mosolygós és nyugalmat sugárzó személyiség, jó bemenni a műhelyébe, mert ott valahogy lelassul az élet, halk zene szól, szórt fény tölti be a kis helységet. Agyagozás közben nincs nyüzsgés, oda kell figyelni minden mozdulatodra, akár korongozni próbálsz, akár díszítesz. Kriszta türelmesen segít, mesél és mindent elmagyaráz és nagyon figyel arra, hogy szép darabokkal térjen haza az amatőr keramikus. Ismerjétek meg őt, a KÉsZ CSODA Alkotóműhely létrehozóját!

Miért a kerámia? Mióta érdekelt a keramikusi szakma?

Hatéves korom óta keramikus akartam lenni. Gyerekkoromban az Adler étterem mellett volt egy fazekas, aki virágcserepeket készített. Nem lehetet bemenni, de mindig bekukucskáltam, és meglestem, ahogy korongozott. Beleszerettem! Volt Kamaraerdőn egy idős házaspár, két éven át szombatonként hozzájuk jártam tanulni. Imádtam az illatokat, az agyag és a máz illatát. Egyik szülinapomra kaptam lábbal-hajtós korongot, nem volt profi, de így mindig tudtam agyagozni.Innentől sok akadályt állított elém az élet. Tizennégy évesen jelentkeztem az Illatos úti keramikus iskolába, de oda nem vettek fel, és így minden másról lemaradtam - majdnem. Végül vegyipari technikumba mentem, ahol volt tűzzománc szakkör, ami végül nem indult el. Folyamatosan kerestem iskolát, de akkoriban nem nagyon volt, vagy fizetős volt és nem engedhettük meg magunknak.Aztán más szakmába tanultam bele (Testneveléstudományi Egyetem rekreációs tanári szak) és jöttek a gyerekek (szám szerint három – a szerk.), de otthon folyamatosan gyakoroltam. Felnőttként futottam bele a Kerámia Parkba és ott három év alatt elvégeztem a keramikus OKJ képzést. Azóta is folyamatosan képzem magam, elismert szakemberektől tanulok.

Mikor indítottad be a műhelyt és a boltot?

Önálló akartam lenni, hogy ne legyen főnököm, közvetlenül hozzám jöjjenek az emberek és segíthessek nekik.2017. szeptemberében nyitott meg a műhely. Itt dolgozom, itt tartok foglalkozásokat és természetesen vásárolni is lehet. A bolt kínálata azóta folyamatosan bővül. A megnyitást követően keramikus kollégák termékeivel bővítettem a palettát. Sokak az ország legjobbjai! Főleg szájhagyomány útján terjed a műhely híre.

Milyen termékeid és milyen foglalkozásaid vannak?

Egyéni és csoportos foglalkozásokat is vállalok (agyagozás, mázazás vagy korongozás), születésnapokat, egyedi utcatáblákat és a Párkapocs-műhellyel is együttműködünk. A műhely mellett óvodákban és iskolákban is vállalok foglalkozást, workshopokat.Minél több boldog embert szeretnék látni. J Képzeld, nálam még a „legrosszabb” gyerekek is lenyugodnak agyagozás közben.A saját termékeim mellett (szezontól függően is változóak, általában fás kerámia, mert egyedi színeket eredményez ez a módszer) őskori technológiával készült kerámiák, az ország legjobb korongosának termékei, ékszerek, és legújabban olasz egyedi termékek is kaphatóak.

Mik a jövőbeni terveid?

Több mindennel is foglalkozom, ezért van csak kedden és pénteken nyitva a műhely, mert párom mellett dolgozom a cserepes virág szakmában és más terveink is vannak. De az a jövő zenéje!

Mióta élsz Budaörsön?

Ide születtem. :)

Milyen kedves élményed van Budaörsről?

A hegyek és az erdő. Sajnálom, hogy csökken a területük.

További információ:

https://www.facebook.com/KEsZCSODA/

Nyitva kedd és péntek, illetve előre egyeztetett időpontban.