Interjú Grafné Huszák Ágnessel, a GYEREk-BErek alapítójával

Ősszel nyitotta meg kapuit a GYEREk-BErek környezettudatos foglalkoztató ház. Megálmodója, egy budaörsi tanítónő, aki hihetetlenül kedves asszony, a gyerekek imádják, lelkes, elhivatott és céltudatos. Ági nem csak a foglalkozásokon, hanem életében is figyel a környezetre, tisztán tartja a Berek környékét is és mindenhol talál valamilyen újrahasznosítható dolgot. Nem szakadt el a tanítástól, továbbra is gyerekek veszik körül, célja, hogy átadja a természet szeretetét és tiszteletét a következő generációnak. És teszi mindezt egy, az iskolánál sokkal oldottabb környezetben és rengeteg kísérlettel, megfigyeléssel teli helyen.

Miért lettél tanár?

Én erre születtem! :) Pici koromban a macikat, babákat leültettem és a lakkos szekrényajtót táblának használva –anyukám nagy örömére – zsírkrétával írtam rá, tanítottam őket.

Innen egyenes volt az út. Pici változás volt, kicsiként óvónő szerettem volna lenni, majd általános iskolában tanítónő, majd tanárnő. Végül a gimnáziumi tanárom mondta, hogy „Ági, Te nagyon jó pedagógus leszel a kicsiknél”. Így kötöttem ki a Budapesti Tanítóképző Főiskolán.

Nagy bátorság ugrani, váltani. Mi indította el és hogyan jött létre a GYEREk-BErek?

Nagyon hosszú folyamat eredménye. Mindig úgy gondoltam, hogy ebből az iskolából megyek nyugdíjba. Kb. tíz éve mocorgott bennem, hogy valami más formában is lehetne a gyerekekkel foglalkozni. Mindig a környezetóra volt a szívem csücske, így egyértelmű volt, hogy ebben az irányban gondolkodjak. Tavaly júniusban, huszonöt év után eljöttem az állami oktatás közegéből.

Több lehetséges helyszínt is megnéztem, aztán úgy gondoltam, hogy ha jönni kell, akkor jönni fog a megfelelő hely. A Skanditrend kiköltözésekor szóltak, megnéztem az üzletet és két nap alatt megkötöttük a bérleti szerződést. Itt egyedül vagyok, zárt teremben, jó helyen található, minden iskola és óvoda elérhető közelségben van.

A nyaram tervezéssel, festéssel, csiszolással, lakkozással telt. Szinte minden bútor és a berendezés újrahasznosított. Például kábelhenger asztalok vannak, és egy pince mélyéről előkerült, közel 40 éves üdítős rekeszek az ülőkék. Az asztalnak valót sok helyen kerestem, végül egy XI. kerületi cég „kipergetett” három hengert, utána három héten keresztül dolgoztam rajtuk. Sarokcsiszolóval szedtem le a felső réteget róla – be is állt tőle a hátam – festettem, kemény munka volt. Nagyon hálás vagyok a férjemnek, aki mindenben segített és mai napig támogat.

Mi a célja a GYEREk-BEreknek?

A célom a környezettudatos szemléletmód mindennapjainkká válása. Ez csak úgy lehetséges, ha megismerjük, ezáltal megszeretjük a környezetünket, és innen már csak egy lépés, hogy védjük is értékeit. Meg kell tanítani a gyerekeket meglátni és felfedezni a természet csodáit. Rá kell irányítani a figyelmüket olyan jelenségekre, amit észre sem vennének.

Hogy jött a név? Bevallom elsőre nem értetettem a kis- és nagybetűket.

GYEREk BErek: Gyere be! és Gyerek Berek. Amikor tudtam, hogy ezt szeretném csinálni, majdnem egy évig kerestem nevet, szójátékokban is gondolkodtam. Az interneten ellenőriztem, hogy van-e azonos név. A terepgyakorlatokon mindig mondtam a diákoknak, hogy ungot-berket bejárunk. Innen jött a berek, a gyerek pedig egyértelmű volt. Egyébként utánajártam és a Szabadalmi Hivatalban levédettem a nevet.

Honnan szerzed be az alapanyagokat a foglalkozásokhoz vagy a díszítéshez?

Az eszközök, a díszítés több évnyi gyűjtögetés eredménye. Én ilyen gyűjtögető típus vagyok, ha az erdőben megtalálok egy leesett madárfészket – és olyan időpontban van, hogy ezt szabad – akkor elhozom. Férjem és apósom állatorvos, utóbbi az állatkertben dolgozott, így általuk több mindent szereztem be, amire másoknak nem biztos, hogy van lehetősége. Van pl. szajkóm, pingvinem, nyestem. Vannak rovarok, különböző homokok, termések, levelek... Ezeket eddig otthon és az iskolában tartottam, most pedig itt van a legjobb helyük, a gyerekek kezében.

Mindenben azt látom, hogy mire használható. Bemegyek egy barkácsáruházba és elkunyerálom például a szőnyegfeltekerő hengert. Ezeket játékra, modellezésre egyaránt jól lehet használni. Legutóbb a pólónyomótól sokféle papírhengert hoztam el, egymás mellé tettem őket, több helyen és méretben kifúrtam, zseniliadrótot dugtam beléjük. Ezek voltak a fák és a lyukak, a gyerekek pedig kihúzhatták a drótot. Kipróbálhatták kúpfogóval, csipesszel kiszedni; átélték, hogy a madarak hogyan tudnak élelemhez jutni, milyen csőrtípussal könnyebb élelmet szerezni egy apró nyílásból.

Milyen foglalkozások vannak?

Délelőtt szervezett, interaktív foglalkozások vannak óvodás és iskolás csoportok számára. 8-9 nagyobb tematikát dolgoztam ki, a korosztályhoz illő érdekességekkel. Akár hároméves kortól – tényleg ők a legfogékonyabbak, őket még el lehet varázsolni – is látogathatók a programok.

A Berekben van két lakóm, Galagonya és Berkenye, ők erdőtündérek, az általam készített tündérkunyhóban laknak. A foglalkozások mindig meséből indulnak ki. Például a gyógynövényes programnál a tündérek megfáznak, de van egy tündérnyelven írt apró könyv, abban van a gyógytea receptje. Naggyá kell varázsolnunk, hogy el tudjuk olvasni, ehhez be kell csukniuk a szemüket. Mindig megdöbbennek és tényleg varázslatnak tekintik. Akik visszajárnak, mindig keresik a „varázskönyvet”. A kicsikhez elmegyek az óvodákba, a nagyobbak eljönnek hozzám. Iskolákból is jöttek már, ilyenkor olyan jó, hogy megint taníthatok.

Kedd-szerda-csütörtöki napokon délutáni foglalkozások vannak. Búvárda1-2. évfolyamosoknak, Hétköznapi varázslatok az 5-6. osztályosoknak, Reminizé, kicsik számára újrahasznosító kézműves foglalkozás, havonta egyszer pedig felnőtteknek ugyanez, Remizé néven.

Ha nem is mindig úgy néz ki, mert például sokat nevetünk, akkor is rengeteget tanulnak ezeken a foglalkozásokon a gyerekek. Tegnap például a nagyoknál a kukoricapattogtatás volt a téma a Hétköznapi varázslatok szakkörön. Nyolc különböző magot néztünk, kóstoltunk, nyomkodtunk, rákerestünk a neten a tartalmára (víz-, keményítő- és cukortartalom). Legpuhábbtól a legkeményebbig sorba állítottuk őket és elkezdtük melegíteni. Kiderült, hogy a hajdina pörkölve finom, érdemes salátára szórni. Valamint nem láttak még kipattogni kukoricát, hiszen mindig zacskóban van. Kicsit megégtünk, de ez a másfél óra úgy elszállt.

Hétvégente szülinapokat is tartok, itt látják a gyerekek, hogy mennyi mindennel lehet játszani számítógép nélkül és mennyi mindent lehet alkotni újrahasznosított dolgokból.

Nyárra mik a terveid?

Lesz 5-6 tematikus tábor, különböző korosztálynak. Sokat leszünk terepen. Például a nagyobbakkal Budaörsöt és környékét fedezzük fel. Szakembereket is meghívok majd, nemsokára felkerülnek a részletek a Facebook oldalunkra.

Van hasonló foglalkoztató a környéken vagy akár Magyarországon?

A Debreceni Természettárat követem régebb óta, de külön nem kerestem rá, nem tudok másokról. A közelben sem tudok, így ha belegondolok, ez hiányzott eddig Budaörs színei közül. Azt szerettem volna megvalósítani, amiben hiteles vagyok. Az iskolai fürkész tagozat létrehozása és az ott töltött tíz év nem múlik el nyomtalanul. Szerencsére egybe esik az, amit szeretek csinálni, azzal amilyen a személyiségem, és amivel más még nem foglalkozik. Nem végeztem piackutatást, ilyen szempontból nem volt tudatos a választásom.

Februárban elindítottad a cigarettacsikk-gyűjtő akciódat (az eldobált csikkek, a bennük lévő műanyag miatt károsabbak a környezetre, mint a műanyag szívószálak vagy nejlonzacskók).

Ez nem csak egy hónapra szólt, hanem folyamatosan szedem a Berek előtt a csikkeket. Naponta 30-40 csikket szedek össze. De akad itt kis üveg is bőven. Az előttünk lévő elektromos szekrény olyan, mint egy pult, itt kávéznak, cigiznek az emberek, vagy a gimnáziumból jövő diákok szemetelnek így. Többször kértem őket, hogy ne dobják el, minden újabb csoportnak elmondhatom. De ha már egy nem teszi, megérte. A közeli cégekkel kell összefognunk, valamit tenni kell.

Mióta éltek Budaörsön?

Gyömrői vagyok, amikor férjhez mentem, akkor Budapesten éltünk a XI. kerületben, onnan jártam ide tanítani az 1. Számú Általános Iskolába. 1993 óta dolgozom itt, aztán a gyerekeink is ide kezdtek iskolába járni. Itt voltak a barátok és ismerősök, egyértelmű volt, hogy ide költözzünk. Találtunk egy megfelelő házat és 2009 márciusában költöztünk is, így fordítottunk a dolgokon, és nem mi jártunk ki ide, hanem a férjem jár be dolgozni a városba.

Mit szeretsz Budaörsben?

Azt, hogy annyira sokszínű. Ha nyugalmat és a természet közelségét szeretnénk, az is itt van, ha közösséget vagy nyüzsgést, akkor sem kell elmenni innen. Élhető kisváros és közel van minden, ami fontos a családunk számára.

GYEREk-BErek
Cím: 2040 Budaörs Templom tér 7.
További információ: https://www.facebook.com/gyerekberek