Interjú Haypál Orsolyával, az Assista alapítójával

Folytatjuk a budaörsi egyedi, vagy valamilyen szempontból különleges vállalkozásainak bemutatását. Az Assista cég alapítójával beszélgettünk, hogy mi is az a virtuális asszisztencia, de szóba került a babahordozás, más vállalkozás, futás és a helyi közösségek. Orsi vidám személyiség és jó társaság, – lehet, hogy szakmájából kifolyólag –, de szinte nem is kellett kérdeznem, tudta mikre vagyok kíváncsi.

Mi az a virtuális asszisztencia?

Külföldről ered a fogalom, az USA-ból, és viszonylag fiatal szakma, az internet elterjedésével párhuzamosan fejlődött ki.

Az online világban kialakult, hogy egy amerikai cég indiai céget vesz igénybe a különböző háttérfeladatok végrehajtásához. India olcsóbb is és ott óriási a szolgáltató ipar. Magyarországon pár éve van ilyen, nem varázslat, egyszerűen azon alapul, hogy vannak cégek és adott feladataikat ki lehet szervezni egy állandó munkatársnak vagy egy másik cégnek. Valamint egyre több napot engedélyeznek homeoffice-ban, főleg IT területén a munkatársak otthonról dolgoznak.Sőt vannak tevékenységek, amik fontosak, de nincs vele nyolcórányi munka.

Lehet az ilyen típusú feladatokat otthonról, egyéni vállalkozóként is végezni, nem pedig munkavállalóként, és ez a virtuális asszisztencia.

Ha adott típusú feladatokhoz értesz és tudod szolgáltatásként nyújtani, akkor miért ne lehetne így dolgozni? Példaként gondoljunk a könyvelőre, nagy cégeknek van pénzügyi osztálya, de kis cégeknek vagy egyéni vállalkozóknak, „katá”-soknak kell egy könyvelő.

Azt kell megértetnünk a megbízókkal, hogy megbízhatnak bennünk, ahogy egy könyvelőben. Ugyanúgy külsősként, szerződés alapján dolgozunk, a cég érdekeit nézzük, minőségi munkát végzünk, saját infrastruktúránk van, és járulékot sem kell fizetni utánunk. Ez csak egy berögződés, hogy fel kell venni egy embert, ahelyett, hogy kiszerveznénk a feladatokat.

Hogy merült fel benned, hogy ezzel foglalkozz?

Húszévnyi munkavállalói lét, – nyelvtanárként, felnőttoktatásban, kereskedelmi, pénzügyi és szolgáltató iparban kis cégeknél és multiknál eltöltött évek és megszerezett tapasztalat – után önálló, független munkára vágytam. A neten olvastam utána, ott találtam rá a külföldi példákra. Leesett a tantusz, én egy csomó ilyen szolgáltatást tudnék nyújtani. Magyar forrásokat kezdtem keresni és alig voltak; akik csinálják, azokkal kapcsolatba kerültem, mentorálják az újakat.

Volt állandó fordítói megbízásom és amikor jött egy másik mellé, akkor mertem kilépni. Biztos voltam benne, hogy működni fog!Abból indultam ki, hogy értek adminisztrációhoz, social médiához, szövegíráshoz és fordításhoz, egyszerűbb grafikai munkákat is el tudok készíteni, így széleskörű kreatív vállalkozás-támogatást tudok nyújtani.

Hogyan áll össze az ügyfélkör, milyen megbízási módok vannak?

Húsz év alatti összegyűltek üzleti kapcsolatok, ismerősök és ismerősök ismerőseinek ajánlása alapján jönnek az ügyfelek. Megbeszéljük, hogy állandó megbízás alapján például napi 2 órát dolgozom neki, ezt persze lehet rugalmasan kezelni, vagy ha szezonális, akkor úgy alakítjuk; de vannak projektmunkák is, amikor írni kell 5 cikket egy hét alatt.

Mi aza terület, amit nem vállalsz és mik a kedvenceid?

Nem vállalok értékesítéshez kapcsolódó vagy ügyfélszolgálati feladatokat. Az ilyen feladatokat nem lehet rugalmasan kezelni. Hozzám közelálló téma minden ami öko, család, életmód, kultúra. Szerencsére szabadságom van a választásban.

Mikor kezdtél bele a vállalkozásba?

Egy éve kezdtem! A munkaügyi központban volt egy lehetőség kezdő vállalkozások számára, ahol az üzleti terv benyújtása után pár hónapig támogatást adtak, cserébe havi fenntartási jelentést kellett leadni. Ebben az évben sokan kiváltották az egyéni vállalkozói igazolványt, sokaknak bejött, jó volt az induláshoz.

Hol és hogyan dolgozol?

Otthon van egy kialakított iroda, jelzésszerűen elkülönítve a többi résztől. Csendben szeretek dolgozni. Reggel ugyanúgy felkelek és felöltözök, nem pizsamában dolgozom. Ugyanúgy állok hozzá, mint ha bemennék egy irodába, ráállok a munkára és nem csinálok mást mellette. Azzal, hogy nem kell utazni, sok időt spórolok,és sok stresszfaktort kiküszöbölök. És mivel hektikusabb a bevétel, így tudatosabban bánok a pénzügyekkel.

És mindent el lehet online intézni?

Igen, szinte mindent. Ez egy bizalmi viszony, van olyan ügyfelem, akivel közös dokumentumaink vannak Google drive-on, vagy hozzáférést adnak a levelezésükhöz, időmérő alkalmazásban vezetem a munkaidőt, minden olyan applikációt és programot használok, ami egyszerűsíti az életünket. Az első megbeszélések és a megbízó cég megismerése személyes találkozókon történnek.

Mikor van vége a napnak, hogyan jut időd a családra?

Ha a magad ura vagy, akkor a munka olyan, mint a rétestészta, este is dolgozom, hétvégén is belekezdek. Még tanulom J Az az ideális, ha úgy működünk, mint egy munkahely.

Úgy tudom,hogy futsz, ráadásul a terepfutás a sportod?

2014. augusztus 4-én elkezdtem futni. Először Budaörsön belül fel-alá, aztán jött a terep, első terepversenyem abban az évben decemberben a Bakonyban volt. 10-18 km-eket lehet itt a környéken futni. A családban többen is futnak, vagy velük, vagy a kutyával, vagy csak magamban futok. Futni csak saját motivációból lehet, és nem mindig esik jól elindulni, de nincs olyan futás, amit utólag megbánsz.

Mióta élsz Budaörsön?

Tizenhat éves koromban, majdnem 30 éve költöztünk ide, szüleim építettek itt házat. Azóta csak itt éltem.

Mit szeretsz Budaörsben?

Mindent! A futással fedeztem fel a természetet. Az emberek is idekötnek. Kevés olyan dolgot tudok mondani, amiért bemennék a városba.

Elérhetőségek és további információ:

www.assista.hu