Interjú Kisberk Balázzsal, a Budaörsi Gazdapiac alapítójával

Tudjátok, hogy van Budaörsön szombatonként egy termelői piac, ami civil kezdeményezés eredményeként jött létre? Ahol valóban olyan termelők árusítanak, akik maguk termesztik a portékájukat. Aki társaival ezt létrehozta, ellenőrzi, fejleszti és plusz programok által egy igazi közösséget kovácsolt az itteniekből, az Kisberk Balázs.
Balázs itt nőtt fel Budaörsön, közgazdász, mindig is a mezőgazdaság érdekelte, mostanra a Budakeszi Járás Agrárgazdasági Bizottság, valamint Budaörsi Agrárgazdasági Bizottság elnöke.  Vele beszélgettünk.

Mi vezetett a Gazdapiac megalapításhoz?

A kert és a gazdaság mindig fontos volt a családunkban. A környező településeken (Zsámbék, Cegléd) szőlőt és őszibarackot termesztünk. Zavaró volt számomra, hogy a kereskedő aratja le a hasznot, jobb, ha a termelő közvetlenül tudja eladni a terményét. Itt lakunk a lakótelepen már 1986 óta, rengeteg próbálkozás volt piac létrehozására. Vagy kevesen voltak – a kizárólag – budaörsi termelők, vagy valamilyen politikai irányvonal indította el, vagy egyszerű haszonszerzés céljából amatőrök próbálkoztak, de pár hónap alatt ezek mind megszűntek.

Majd mikor a térség agrárkamarájának elnöke lettem, láttam, hogy több piac megszűnt a környéken, a gazdák morgolódtak, átgondoltuk, hogy mit lehet tenni.

Miért pont itt lett a piac?

Sok helyszínt megnéztünk, négyen voltunk a választási bizottságban. Azt mondtuk, hogy csak egyöntetű döntés alapján választunk helyet. Így lett a lakótelep. Jöhetett a piac! Öt év alatt az gazdakör és a gazdapiac csak megvetette itt a lábát.

Mi volt a célod a piaccal?

Több cél is vezérelt. Egyik célom, hogy közvetlenül a termelőtől vásároljanak az idelátogatók, meglegyen a közvetlen kapocs. A termelő pedig legyen megbízható és valóban a saját termékét árulja. Arra sarkalljuk a vevőket, hogy kóstolják meg a termelői termékeket, járják körbe az egész piacot. Van, hogy ezért átrendezzük az asztalokat. Például a tejeshez mindenképpen elmennek, de ha a piac legvégén van, akkor bejárják az egészet.

Legutóbb is voltak olyanok a sonka mustrán, akik eddig csak zöldségért jártak a piacra, megkóstolták a sonkát és annyira ízlett nekik, hogy rögtön vettek is.

Az is cél, hogy egy háziasszony mindent megkapjon egy helyen. Valamint széles választék legyen, jó áron. Sokszor drágállották az árakat, de figyeljük a környező cégek árait és azt mondhatom, másokhoz képest nem vagyunk drágák. A gazdapiacon a termelőnek a másik termelő az igazi riválisa, nem az élelmiszerláncok vagy más piacok. Az aránytalanságok miatt meghatározzuk, hogy mondjuk 7 zöldséges, 6 húsos, 4 tojásos, 3 sajtos asztal legyen. A plakátjainkra, szórólapjainkra a legjobb árat írjuk ki, de nem írjuk oda, hogy melyik termelőnél kapható. Nézzen végig mindent a vevő.

A budaörsieken kívül honnan érkeznek a termelők?

Sok irányból érkeznek a termelők. A jogszabályok szerint őstermelők (akik maguk termesztik), kistermelők (aki feldolgozzák) és mezőgazdasági vállalkozók (pl. pék, tojástermelő) jöhetnek vagy a megyéből, vagy 40 kilométeres körzetből. Így vannak budaörsiek, de jönnek Százhalombattáról, Martonvásárról.

Ahol tudunk, segítünk a termelőknek, marketingben, programokat szervezünk, idecsalogatjuk a vevőket és szoros kapcsolatot tartunk társszervezetekkel. Van, hogy mi kerekedünk fel. Ilyen például a Mézes reggeli, óvodákba és iskolákba megyünk a gyerekekkel helyben megkóstoltatni a mézet, bemutatni a méhészek munkáit. Első három évben csak tíz város vett részt, most már több ezer helyszín van. Ugyanígy bemutatjuk és kóstoltatjuk a szezon-terményeket, hogy magyar gyümölcsöt és zöldséget kóstoljanak, például mindjárt itt az eperszezon. Vagy segítsünk azokon, amik valamiért rosszabbul mennek, volt, hogy a gombát kellett népszerűsíteni.

Tényleg ellenőrzöl minden termelőt?

Igen. Az a legelső, hogy ha üresedés van, akkor elmegyek a jelentkező termelőhöz a telekre és megnézem tényleg zajlik-e termesztés, le tudom kérdezni a tulajdoni lapot is, ellenőrizni tudom. Nem engedünk be olyat, aki a nagybani piacról szerzi be az áruját. Mindent megteszünk, így hiteles, tényleges termelők legyenek a gazdapiacon. Volt, hogy elküldtünk valakit, mert tisztességtelen volt a vevőkkel vagy nem illett be a többi termelő közé. A piacon pedig rendet tartunk. Büszkék vagyunk, hogy 5 év alatt kinőtte magát és az országban az elsők között van a termelői piacok csoportjában.

Kik és általában hányan járnak a piacra?

Van, hogy lehetetlen távolságokból érkeznek. Michelin csillagos étterem is jár ide, jönnek a második kerületből vagy Százhalombattáról. Télen-nyáron ott vannak a törzsvendégek, mert ott van a gazda. Megszerették és alkalmazkodtak a kicsit nehézkes körülményekhez is. Évente többször is mérjük, átlagban 600-700 ember fordul meg egy szombaton.

Komoly hangsúlyt fektetsz a közösségre, a személyes kapcsolatokra és a különböző programokra.

Igen, a piac egy közösségi tér. Ezért is mutatjuk be a termelőket, megvan a személyes kapcsolat, a közösségi média felületein is fent vagyunk, onnan is kapunk sok visszacsatolást. Több szervezettel van együttműködésünk, többek között Vörös Kereszt, nyugdíjas szervezetek, nagycsaládosok szervezetei, Nőgyár, Babagenetika kampány.

Mindig újdonságokat találunk ki, hogy még több embert csalogassunk a piacra. Tökfaragó-verseny, sonkamustra, méhbemutató. Nemrég kezdtük el a Budaörsi pikniket, ahol civil szervezetek mutatkoznak be, miközben főznek. A gazdák felajánlásaiból van az alapanyag.

Nemsokára lesz a Budaörsi Gazdapiac 5. születésnapja, lesz főzőverseny, ünnepélyes megnyitó, tortázás, szárnyasállat-szépségverseny, állatkülönlegességek, remek családi program.

Ekkora rendezvényekhez sok ember kell. Hányan vagytok?

A Zsámbéki-medence és térsége Gazdakör alapítói 26 tagja van, 12 településből. Vannak pártolótagok és ilyen rendezvényeken a társszervezetek emberei és önkéntesek is besegítenek.

Mióta élsz Budaörsön?

1986 óta lakunk itt, a nagy hó évében költöztünk ide. Nagy élmény volt megélni itt a lakótelepen.

Mit szeretsz Budaörsben, vagy mi a kedvenc emléked?

Domb utcába sokat jártunk, főleg a telet vártuk. Már novemberben olajoztuk a szánkót. A Domb utcán csúsztunk végig, a keresztutcákban a gyerekek őrt álltak. Mindig kint voltunk, mindig csapatban jártunk, békáztunk a nádasban. Az volt az igazi gyerekkor!

További információ:

https://www.facebook.com/BudaorsiGazdapiac/