Interjú Kovács Gergellyel, a Budaörsi Bridzsklub elnökével

Az interjú napjának reggelén az esőben is láttam futni, nem hagyta ki az aznapi edzést sem. Addig is tudtam, hogy szívós, kitartó emberrel fogok beszélgetni, de ez a momentum csak megerősített. Versenyzői múlttal a háta mögött Gergő most újságíróként dolgozik és megalapította városunkban a bridzsklubot, amelynek versenyeit az ország legnagyobbjai között tartják számon.

Közhelyes kérdéssel indítok, a bridzs nem az idősebbek sportja? Miért pont a bridzset választottad?

Minden korosztály megtalálja benne a kihívást, egyszerre társasági élmény, szellemi táplálék, játék, rejtvényfejtés, de aki arra vágyik, annak versenykihívás és akár élversenyző is lehet. Páros játék, így még nagyobb a próbatétel, hogy elfogadják, vagy épp tolerálják egymást és egy rugóra járjon az játékosok agya.

Én magam gyerekként tanultam a szüleimtől, a családban játszogattuk, majd gimnáziumban – bátyám ötlete alapján – kezdtük komolyabban venni és versenyszerűen űzni, azóta megszakítás nélkül bridzsezünk. Később Amerikában éltem egy darabig, és ott kaptam ihletet, egy bridzsoktató keresett segítőt, jelentkeztem, így indult el az oktatói pályám. Némi pedagógiai véna szorult belém tanár szüleim révén is, valamint jó volt megtapasztalni az ottani játékot. Amerikában a felsőbb osztályból sokan bridzseznek, teljesen más, mint itthon. Nem hiszem, hogy lett volna lehetőségem más úton kapcsolatba kerülni azokkal az emberekkel, nem számítottam rá, hogy a bridzs ezen a téren hasznos lehet. A minap például az új budapesti amerikai nagykövet, David Cornstein felesége, Sheila írt emailt, hogy bridzsezzünk együtt. Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog neki a mi Budaörsi Bridzsklubunk! Különben az amerikai bridzses élményeim hatására határoztam el, hogy ha lesz lehetőségem, itthon egyszer alapítok egy klubot.

Mesélj a bridzsklubról. Mikor alakult? Mi mindennel foglalkoztok? Hány tagja van?

Jó néhány évvel később, amikor Budaörsre költöztünk, elhatároztam, hogy itt alapítom meg a klubot. (http://bubiklub.hu/) A Kamaraerdei Közösségi Ház akkori vezetője hozott össze egy másik, azonos indíttatású emberrel, Kovách Tiborral, és másfél év szervezés, előkészítés után 2012-ben megalakítottuk a Bubi Klubot.

Négy lábon állunk. Vannak a klubversenyek hétfőnként a Városi Ifjúsági Klubban 18 órai kezdéssel. Zajlik az oktatás – szintén heti rendszerességgel – szerdánként a Herman iskolában. Szeptemberben (szintén a Hermanban) indul a kezdő tanfolyam hétfő esténként, ide minden érdeklődőt szeretettel várunk. Évente van négy nagyversenyünk, az elmúlt években nem volt ritka, hogy a mi versenyünk volt a legnagyobb létszámú bridzsverseny Magyarországon, előfordult, hogy 170 fölött volt az indulók létszáma. A legközelebbi versenyünk a szeptemberi Budaörsi Bridzsünnep (Illyés gimnáziumban), december utolsó szombatján lesz a Budaörsi Bridzselőszilveszter (Városházán), januárban a Budaörsi Évindító (JMMK nagytermében), a kétnapos Amatőr bridzsfesztivál (szintén az Illyésben) pedig a tavasszal. Negyedik, legújabb „lábunk”, hogy bridzses hosszú hétvégeket szervezünk évente két alkalommal. Ezek az események mind szerteágazó szervezési munkát igényelnek.

Jelenleg közel száz tagunk van, de a versenyekhez nem kell leigazolt játékosnak lenni. Bárki jöhet, aki felismeri az ászt!

Az oktatáson és a bridzsklubon túl még több szállal kötődsz a bridzshez.

Első osztályú játékos és OKJ-képesítésű bridzsedző vagyok, a 2010-es, ostendi Európa-bajnokságon a férfi bridzsválogatott nem játszó kapitánya voltam (értsd: szövetségi kapitány – szerk.); a Magyar Bridzs Szövetség elnökségének tagja is voltam, és a magyar bridzsezők online lapja, a Bridzsélet (http://www.bridzs.hu/hu/bridzselet) főszerkesztője vagyok ma is.

Mikor érdemes elkezdeni bridzsezni?

10 éves kortól érdemes elkezdeni, akkor már elég fejlett a gondolkodás hozzá. Addig lehet rávezető játékokat játszani, például minibridzs vagy riki. A hollandoknál vagy Izraelben az oktatás része a bridzs, sőt nem kell messzire menni, mert a Herman tantestületének tagjai is járnak hozzánk bridzsezni, és náluk az informatika szakos 7-8. osztályosoknak az egyik matematika órája bridzs óra volt egy időben. A bridzs azért is vonzó lehet, mert akár már pár év tanulás után ifjúsági válogatott tagja lehet a gyerek. A mi klubunkban a legfiatalabbak egyetemista korúak. Viszont a bridzsben az a jó, hogy bármikor el lehet kezdeni! Az idősebb korosztály jobbára azért vág bele, mert a gyerekek kirepülésével vagy nyugdíjasként jut ideje a tanulásra és a játékra, ráadásul a bridzs frissen tartja az agyat és itt garantált a jó társaság.

Korábban más sportot is űztél?

20 éven át öttusáztam, magyar válogatott voltam, az élsporttal járó szigorú edzésmenettel és feszített napirenddel együtt éltem én is. Jelenleg rendszeresen futok, az utóbbi 2-3 évben már komolyabban veszem, külföldi maratoni futóversenyeken is indulok. Azt tervezem, hogy az ősszel a budapesti maratonon, majd egy hosszú távú terepfutóversenyen mérettetem meg magam.

Mióta éltek Budaörsön?

8 éve élünk itt, szüleim és testvéreim is a közelben laknak. Most már ideköt a gyerekeink iskolája, a klub, és sok más is. Ha esetleg költöznénk, akkor is Budaörsön maradnánk.

Mi a legkedvesebb emléked, érzésed Budaörsről?

Minden nap az, amikor hazaérek a családomhoz. Itt mindannyian jól érezzük magukat, sok az ismerős a bridzs és a gyerekek kapcsán, mindig van az utcán, akivel egymásra köszönünk. És a könyvklubunkra is nagyon büszke vagyok! Havonta-másfél havonta találkozunk, megbeszélünk egy adott könyvet, előfordult, hogy meghívtuk a szerzőt is, de sokszor bizony baráti társalgásba csap át a találkozó. Ezeken túl a helyi közösségi életben is viszonylag aktívak vagyunk, szívesen eljárunk a budaörsi programokra.

DK