Interjú Parnaki Ágnessel és Torma Eszterrel a Quiltiv Kreatív műhely alapítóival

Két nagyon vidám és energikus hölggyel hozott össze az élet, akiket most Ti is megismerhettek! Hallottam már, hogy van egy varróműhely Budaörsön: ott tartottak ismerősök szülinapot és szuperlatívuszokban meséltek róla. Mint kiderült, valóban a szóbeszédnek és a személyes ajánlásnak köszönhetik ismertségüket.

Aztán itt a könyvesboltban találkoztam is az egyikükkel, Ágnessel, és azonnal meghívtam egy beszélgetésre, hogy mesélhessenek többet a műhelyről. Mindketten lelkesek, pozitívak és nagyon egy húron pendülnek. Szerencsések, mert megvalósították az álmukat és gyerekek mellett, a családi háttérnek köszönhetően azt csinálhatják, azzal foglalkozhatnak, amire vágynak.

Eszterről tudni kell, hogy több évnyi és több országbeli anglisztika egyetemi oktatást váltotta le – ahogy anyósa mondja – a „rőfösködésre”. Külföldről importál különböző szöveteket, anyagválogatásokat. Mindeközben négy fiát neveli, míg férje külföldön dolgozik. Már a dédszülei között is volt szabó, nagymamája is kézműveskedett, és édesanyja profi szinten varrt, így az anyagkereskedelem mellett nem volt kérdés, hogy varrással szeretne foglalkozni. Amíg Berlinben éltek, már elindított varrótanfolyamokat az otthonában, amikor visszaköltöztek, itt keresett helyszínt hasonló tevékenységhez. Aztán találkozott Ágival egy adventi vásáron…Ágnes angol és művészettörténet szakos tanár, fordított könyveket, lektorált, dolgozott könyvkiadásban, coach végzettsége is van, aztán főleg az angoltanításra helyezte a hangsúlyt. Szenvedélye a varrás (neki is vannak szabó felmenői) egyszerűen ez a hobbija, ami nem hagyta nyugodni. „A gépolajjal kevert posztó illatával nőttem fel.”– mesélte. Ahogy nagyobbak lettek a gyermekei, önálló vállalkozás irányába indult, már csak az angoltanítás miatt is és ekkor találkozott Eszterrel. Egy „jelly-roll”-t akart venni, azon a bizonyos adventi vásáron (de a piskótatekercsről majd később…)

Hogyan jött létre a varróműhely?

Ági: Célunk volt egy olyan alkotóházat létrehozni, ahová, aki bejön, lelassul, minőségi anyagokkal találkozik és akinek átadhatjuk a lelkesedésünket és tudásunkat patchwork-készítés és varrás terén. Hallottam Eszterről, majd meg is ismertem, és mivel mindketten elég kattantak vagyunk, így közösen vágtunk bele. Félévnyi tervezgetés és keresgélés után találtuk meg a mostani helyünket és 2017. szeptemberében megnyitottuk a Quiltiv Kreatív Műhelyt Budaörsön, egy lakópark egyik üzlethelységében. Nyugodt környék, a gyerekeket ki lehet engedni. A helység világos is, jól tagolt, és van egy nagy tér igazi műhelynek is. A költözés után kicsivel már azt vettük észre, hogy a karácsonyi hétvégi workshop időpontok már tele voltak. Nyáron pedig két tábort is indítottunk, a tavalyi egy tábor után. Aktívak vagyunk a facebook-on, de mégis az ajánlások révén jönnek hozzánk új emberek.

A varrás szeretetén túl mi motivált Benneteket?

Ági: Sok minden! Egy részről, hogy a fiatalokkal megszerettessük a varrást és, hogy a felnőtteknek is legyen lehetőségük, hogy megtalálják a hobbijukat akár a most a mindennapokban, akár idős korukra. Egy hobbit fel kell építeni, meg kell tanulni, hogy amikor majd sok energiájuk lesz, akkor tudják mibe fektetni, és ne meglepődve álljanak, miután kirepülnek a gyerekek vagy véget érnek nagyon aktív évek.

Eszter: Várjuk a fiatal anyukákat, kismamákat is, hogy legyen „én idejük”, feltöltekezzenek nálunk és boldogok legyenek. Hiszen ha az anyuka boldog, a család is boldog. Kell, hogy kicsit kiszakadjanak a mókuskerékből, és – ráadásul – a varrógép monotonitása, a varrás kreativitása relaxál 🙂

Ági: Az alkotás folyamata nagyon fontos. Persze a végeredményt is szeretjük, értékeljük aztán. De a saját keze által alkotott és szép tárgy birtoklása mellett, hogy csak párat említsek, a gyerekek megtanulnak színeket kombinálni, megtanulnak dönteni, minőségi alapanyagokat ismernek meg, használni tudják a matematikai tudásukat (négyzetet, háromszöget szerkeszteni, számolni), szakmai dolgokat is tudunk tanítani neki, néha még a közös vállalkozás szabályaiba is belelátnak.

Eszter: Az alkotásokban pedig benne van a szeretet, nagyon sokan készítenek nálunk másoknak! Főleg a nagyszülők értékelik, ők különösen hálásak az ajándékoknak. Nem utolsó sorban a varrótanfolyam mindig társas élmény, a közösséggel eltöltött minőségi idő is fontos.Sokszor érezhetjük, hogy az újdonság varázsa, a változatosság az élet fűszere, a mozgató rugója a megújulni vágyó lelkünknek. A varrás azért is jó, mert lehet benne fejlődni. Jó, ha a gyerekek is megtanulják, hogy nem mindig a sok trendi újdonság kell pl. slime, vagy a kütyük, mert ezekkel telítődnek. Hosszútávon azt tapasztaljuk és ajánljuk, hogy érdemes egy valami mellett letenni a voksot és annál maradni, abban keresni újdonságokat. Itt lehet a már a meglévő tudásunkra támaszkodva és azt gyarapítva találni újabb és újabb örömöt és sikerélményt benne. Ezek a fejlődési kapuk pedig színesek és változatosak is lehetnek, hiszen a varrás során is valódi közösségek jönnek létre. Mi is járunk különböző varrótalálkozókra, kiállításokra. Legközelebb Rácalmásra megyünk, itt 80-90 asszony szokott összegyűlni, együtt tanulnak, fejlődnek és alkotnak, és még új sütirecepteket is cserélnek vagy éppen életbölcsességet, tanácsot adnak át.

Mi mindent lehet csinálni nálatok, milyen foglalkozások vannak?

Ági: Vannak önálló workshopok (angolul, németül, magyarul), van varróklub csütörtök délelőttönként heti rendszerességgel, gyerektanfolyamok szerda délutánonként, és szeretnénk még több délutánt is, szombati workshopokat tartunk vagy felnőtteknek, vagy gyerekeknek, de van kifejezetten közös szülő és gyerek alkalom is. Táborokat is szervezünk, legközelebb az őszi szünetben lesz. Webáruházként is üzemelünk, Eszter révén vannak szövetek, textilek, anyagcsomagok és pár saját készítésű termék is. Kisebb csoportokban csapatépítést vagy különleges technika órát is szívesen tartunk. Van, hogy egy-egy nagy ajándék elkészítéséhez jön egy csapat, például óvó néninek vagy tanító néninek ajándéktakaró készült itt így.

Eszter: De ez a nagy hely alkalmas co-workingre, tárgyalónak, vagy ha valaki varrni szeretne, befejezni egy-egy munkáját, szintén jöhet. Egy laptoppal be lehet ülni ide csendben dolgozni, van tea és kávé. Nyitottak és rugalmasak vagyunk. Varrógép-ügyben is tudunk tanácsot adni, ki lehet próbálni több fajta és márkájú gépet is.

Ági: Sok jó történet van már innen a műhelyből, például ápoltuk már a bejövők lelkét, sőt volt, hogy pár telefonhívással segíteni is tudtunk, de volt, hogy egy apuka lemondta a megbeszélését csak, hogy itt maradjon kézzel varrni a gyerekével, mert annyira belejött. Jókat beszélgetünk itt, kis közösség alakul, sok a visszajáró vendég. Szeretjük a hangulatát, a melegségét.

Mik a további terveitek?

Eszter: Szeretnénk hosszú távon mindezt megtartani, gyarapítani. Ennek szellemében pár napon belül egy új eszközzel bővül a műhely, egy szabadkaros tűzőgéppel, amit a Juki magyarországi központja segítségével vásároltunk. Ez a gép a patchworkben jártasak szívét dobogtatja meg igazán. Ez a hatalmas varrógép 300x150 cm-es kifeszített kereten fut, amin össze lehet tűzni a patchwork takaró három rétegét. Egy kis varrógéppel, a nehéz anyagokat együtt mozgatva nem könnyű feladat. De mostantól, szinte írni lehet majd az anyagra. Külön tanfolyamokat is indítunk rá és órabérbe is kiadjuk majd.

Mióta éltek Budaörsön?

Ági: Tizenkét éve, pont ősszel költöztünk Kamaraerdőre.

Eszter: Otthon érzem magam az Otthon közben :D  (Mi a közelben, a Sas-hegyen lakunk.)

Mit szerettek Budaörsben?

Ági: A szervezettségét, Budaörs szervezetten rendezett. Kis városon belül mindent be lehet szerezni, itt helyben üzleti kapcsolatokat lehet kialakítani, sok vállalkozás van. Egyedi a mikroklímája.

Eszter: Biztonságos, színes környezetben mindent megtalálsz. A Sas-hegyen lakunk, de itt is minden nap megcsodálom a hegyeket. Itt mindent el tudsz intézni. Színes és minőségi.

Elérhetőségek:
https://www.facebook.com/QuiltiveStudio/
http://www.quiltive.com/hu/

És hogy mi a jelly-roll?

Nem piskótatekercs 😄Hanem Amerikából származó elővágott anyagokat tartalmazó csomag patchwork-höz. Harmonizáló színek, azonos minőségű anyagok, és rengeteg formában, méretben vannak a csomagban. Sokkal egyszerűbb megoldás, mint negyvenféle anyagot összeválogatni!

(Kép forrása: http://www.quiltive.com/hu/webshop/mimi-by-chez-moi/15/