Interjú Tóth Csabával, a Budaörsi Pro Musica Kórus karnagyával

Az éneklésnek bizonyítottan számos egészségügyi és pszichológiai előnye van. Éneklés közben az agy olyan vegyületeket szabadít fel, amelyek euforikus örömet okoznak. Az együtt éneklés erősíti az összetartozás érzését, az egymáshoz fűződő kötelékek elmélyítését. Létezik Budaörsön egy kórus, amely jó hangulatával, egymás iránti figyelmes odaadásával a legjobb példája az éneklés csodálatos erejének. Erről és sok minden másról beszélgettünk Tóth Csabával, a Budaörsi Pro Musica Kórus karnagyával.

Fotó: Pozsonyi-Tóth Viktória

Hol dolgozol főállásban?

Fő állásban immár 23 éve a Magyar Rádió Énekkarának vagyok tagja, és 6 éve másodkarnagya.

Mióta vezeted a Pro Musica Kórust?

2012 júniusa óta irányítom a Sapszon Ferenc által 1984-ben alapított Budaörsi Pro Musica Kórus munkáját. Ez irányú tapasztalatot az idén 95 éves törökbálinti Lendvay Károly Férfikórusnál szereztem, ahol 2003-tól dolgozom karnagyi minőségben. Amióta 2004-ben Budaörsre költöztem, vágyam volt, hogy választott lakhelyem zenei életébe is bekapcsolódjak, ezért amikor 7 éve megkeresett a Pro Musica Kórusalapítvány, nem tudtam és nem is akartam nemet mondani.

Mi visz rá egy profi énekest, zenészt, hogy amatőr kórust vezessen?

A fő motivációm első szakmámból adódik, ugyanis zenetanárnak készültem. A zenetanítás és a karvezetés teljesen rokon szakma. A kettő között mindössze annyi a különbség, hogy teljesen más korosztályt tanítok egy olyan szabadidős tevékenység során, ami kreativitásukat, zenei igényeiket kielégíti. A Rádióénekkarban eltöltött 23 év alatt rengeteg olyan profi zenésszel, énekessel, karmesterrel találkoztam, akitől én is nagyon sokat tanultam. Ezeket a közvetlen élményeimet adom át a saját kórusomnak.

Hogy jellemeznéd a budaörsi kórust?

Nagyon összetartó társaság, odafigyelünk egymásra és megbecsüljük, ha valaki valamit tesz a közösségért. Kezdetben voltak problémáink a taglétszámmal, ezért nagyon örültünk, ha valaki jött a kórusba énekelni és valószínűleg ezért vált reflexé, hogy minden új kórustagot nagyon szívesen és szeretettel fogadunk. Nagyon sokféle foglalkozás képviselői gyűltek össze nálunk, ezért bármilyen probléma megoldására azonnal találunk embert. Akár sütni kell, akár cikket írni, vagy fotózni, rögtön van rá emberünk.

Fotó: Pozsonyi-Tóth Viktória

Mik a kórus működési elvei?

A budaörsi önkormányzat jelentős anyagi támogatást nyújt évről évre az énekkarnak, ezért lehetőségünk van hivatásos szólamvezetőket is alkalmazni. Ezáltal könnyebben és gyorsabban tanulunk, hatékonyabban működünk, és a heti két próbalehetőség további előnyt jelent a ritkábban próbáló énekkarokkal szemben.

Nagyon sokat foglalkozol azzal, hogy az amatőr kórustagokkal egyénileg is képezd, esetenként kiemeld szólókat adj nekik. A profi kollégáidnak is lehetőséget adsz, hogy vezényeljenek. Miért ilyen fontos ez neked?

Hivatásos kórusénekesként akár 5-6 órát is éneklek egy nap, ami csak akkor lehetséges, ha megfelelő technikával csinálja az ember. Ennek a technikának az átadását azért tartom nagyon fontosnak, mert ez az alapja az egységes kórushangzás kialakításának, és a megfelelő állóképesség elérésének. Persze hamar kiderül, hogy egyes kórustagok könnyebben alakíthatóak, gyorsabban fejlődnek, és nagyon hamar képessé válnak akár komoly szólók éneklésére is. Nagy örömmel adok ilyenkor lehetőséget ezeknek a tehetséges kórusénekesnek, mert úgy érzem az ő sikerük mindannyiunk közös sikere.

A vezényléssel kapcsolatban is hasonló a véleményem: az én karnagyi pályám is úgy indult, hogy valaki kiemelt, utat mutatott és vezénylési lehetőséget adott. Úgy gondolom, hogy ha annak idején én megkaptam ezt a segítséget, én sem tehetek másként. Egyébként ez egyáltalán nem esik nehezemre, mert őszintén tudok örülni kollégáim fejlődésének, és sikereinek.

Miért ajánlanád az embereknek, hogy énekeljenek?

Az éneklés nagyon pozitív hatással van az egészségre, a légzés trenírozása, a rezonanciák, a tiszta harmóniák jótékonyan hatnak a szervezetre. Kórusban énekelni egyet jelent a közösségi érzés, az egymás iránt érzett felelősség közvetlen megtapasztalásával. Egy jól működő kórus olyan, mint egy nagy család: ha örömöd, vagy bánatod van, vagy segítségre van szükséged, számíthatsz a társaidra.

Hány tagú most az énekkar?

A létszám folyamatosan változik, jelenleg inkább a növekedés jellemző, és meghaladja az ötven főt.

Lehet még csatlakozni?

Mindig várjuk az új tagok jelentkezését. Mint általában a vegyeskórusokban, itt is főleg férfiakban van hiány, úgyhogy rájuk különösen számítunk. Bár hozzánk sokan járnak a környező településekről, és a fővárosból, de nagyon örülnék, ha minél több budaörsi illetőségű kórustagunk lenne, ami tovább erősítené kórusunk helyi kötödését, lokális jellegét.

Felvételnél tartasz meghallgatást, mik a bekerülés feltételei?

A mi énekkarunk az amatőr kórusok között magasabb szakmai színvonalúnak számít, ezért alapvetően olyan énekeseket jelentkezését várjuk, aki ezen a magasabb szinten be tud kapcsolódni a munkába. Általában egy rövid beszélgetésben feltérképezem a jelentkező főbb motivációit, esetleg zenei előéletét. Ezután kerül sor a meghallgatásra, ami elsősorban a zenei és hangi képességek felmérésére szolgál. Ha valakiről úgy gondolom, hogy nem győzné a mi szintünket, szoktam ajánlani neki való énekkart, mert a legfontosabb az éneklési kedv, amit nem szabad letörni!

Hogy állítod össze a kórus repertoárját, mit tartasz szem előtt?

A legtöbb amatőr énekkar önálló repertoárt épít, amiből össze tudja állítani az aktuális koncerten előadandó művek listáját. Mivel felkéréseink meglehetősen változatosak, ezért az általunk énekelt kórusművek is sokfélék. Arra mindenképpen törekszem, hogy a különböző egyházi és világi kórusművek öleljék fel a zenetörténeti korszakokat a reneszánsztól a kortársig, és a szerzők között találjuk meg a közismert, vagy kevéssé ismert, kortárs magyar szerzőket. Ez különösen akkor fontos, ha külföldön járunk, ahol várják is tőlünk az általuk kevéssé ismert magyar műveket, népdalfeldolgozásokat.

Az új művek kiválasztásánál nagy figyelmet fordítok arra, hogy a megtanulandó darab ne haladja meg a kórus képességeit, de azért egy kis szakmai kihívás legyen benne.

Fotó: Pozsonyi-Tóth Viktória

Hány fellépésetek van egy évben?

Egy évben átlagosan szinte minden hónapra jut egy fellépés, és igyekszünk minden évben egy pár napos külföldi utat is megszervezni. Az elmúlt években eljutottunk Erdélybe, Prágába, Veronába, Montreux-be, Bretzfeldbe, idén decemberben Krakkóba utazunk.

Rendszeres együttműködő partnerei vagyunk a budaörsi Vivart Sinfoniettának. Idén december 14-én az ádventi koncertjükön fogunk fellépni.

A farsangi bál egy, a kórushoz kötődő civil kezdeményezés, melyet most már több éve nagy sikerrel rendeztek.  Mi motivált titeket az első bál szervezésekor?

A fő motiváció az volt, hogy szerettünk volna magunkat egy tejesen más oldalról ismertté tenni, és ezáltal egy új arculattal bekerülni budaörsi közéletébe. Erre jó eszköznek látszott egy önálló, hagyományt teremtő céllal megszervezett budaörsi bál. Az első évben a Jókai Mór Művelődési központban tartottuk, amit a következő évre ki is nőtük. Azóta átköltöztettük a helyszínt az I. sz. Ált. Iskola aulájába.

Mit kell tudni a bál programjáról?

Általában két fogásos vacsorával várjuk a vendégeket. A nyitótáncot tánciskolás gyermek növendékek táncolják, ami mindig garantált siker. Elmaradhatatlan a tombola, aminek a nyereményeit budaörsi vállalkozók ajánlják föl.

A bálnak különleges színfoltja, amikor a kórus föllép. Erre az eseményre nem a hagyományos repertoárból választunk darabot. Minden évben meglepetés műsorral készülünk a vendégeinknek, amit általában mindig nagy titkolózás előz meg. A vacsora után élő zenére táncolhatnak a vendégek.

Feleséged is kórusban énekel. Hogy működik ez nálatok?

Úgy szoktam mondani, hogy abban a kétszer 3 órában (amíg a kóruspróba zajlik) végre az van, amit én szeretnék.

Viccet félre téve, mi mindenben támogatjuk egymást, a kórus is egy ilyen dolog. Egyébként a megismerkedésünk is egy amatőr kórusban történt.  A kórus éneklés egy közös érdeklődés nálunk.

Mi lesz a következő fellépésetek, hol láthatunk bennetek legközelebb?

November 10-én a Városháza dísztermében lesz egy jótékonysági koncertünk, melyen közreműködik a Semmelweis Kamarazenekar. A koncertet a Mesenincs Alapítvány javára rendezzük.

A jótékonysági célon túl fontosnak tartom megmutatni a közönségnek, hogy az 5 évvel ezelőtti jubileumi koncertünkhöz képest hol tart most az énekkar, milyen színvonalon éneklünk most. A koncerten a capella darabok mellett felcsendül Vivaldi Magnificatja.

Mióta élsz Budaörsön?

Budapesten születtem, tanulmányaim és munkahelyeim is a fővároshoz kötöttek. 2004-ben azonban családommal közösen úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk egy kicsit nyugodtabb, de nem túl távoli településre költözni. Így találtunk Kamaraerdőre, ami ugyan már Budaörshöz tartozik, de még közvetlen határos a XI. kerülettel, ahol korábban éltünk.

Mit szeretsz Budaörsben?

Amikor a munkából hazaérek, mindig úgy érzem, a béke szigetére érkeztem. Jó levegő, tiszta, rendezett utcakép, folyamatosan fejlődő infrastruktúra. Lehet nem szeretni?

Pozsonyi-Tóth Viktória