Katona Barnabás, a Budaörsi Kick-Box SE alapítója

Geletta Katalin írását olvashatjátok. Célja ezzel a cikkel és Katona Barnabás bemutatásával az volt, hogy egy jó embert megismerjenek, és hogy az edzéseire járnának fogyatékosok, akik fejlődhetnének.

Budaörs sok tettre kész, tevékeny embert ad az itt élőknek. Közöttünk él Katona Barnabás kick-box legenda. Kétszeres Kick-Box Világ és Európa Bajnok, 33 szoros Magyar Bajnok, aki 2010-ben megalapította a Budaörsi Kick-Box SE-t. Jelenleg elnöke és vezető edzője is az egyesületnek.

Eredményeit, munkásságát senki nem vitatja, nem is erről szeretnék írni, hiszen erről akár a wikipedia, akár a google kereső tucatjával dob fel adatokat. Én a magánembert kerestem fel, az EMBERt, csupa nagybetűvel.

Katona Barnabás szikár testalkata, 1,98 cm magasságával egyben sem kelt félelmet. Mosolygós szemei egyből bizalmat sugároznak, és az ember érzi mindegy mit kér az edző csendes, szinte már halk hangon biztos, hogy teljesíteni fogja. Persze ehhez közrejátszik, hogy végre nem egy botcsinálta edzőről van szó. Nem az, aki két félév alatt lett személyi edző, és észosztó, hanem a TF elvégzése alatt nagy figyelmet fordított az anatómiára és egyéb kiegészítő tantárgyakra is. (nem csekély pszichológiai ismerettel rendelkezik)

A bennünk megszületett nagyra törő célokat ő már megvalósította. A cél, hogy gyermekünk a dobogó legfelső fokáról hallgassa a Himnuszt az ő szüleinek már megadatott. De ez az ember nem tartja magában a titkokat. Szeretné átadni a fiataloknak mindazt a tudást, amely benne lakozik. Heti két alkalommal (kedd, csütörtök) kemény edzéseket tart a Rózsa utcai Általános Iskola tornatermében.  Érdekessége az edzésnek, hogy apró gyermekek és korosodó felnőttek együtt edzenek. A feladatok közösek, csak a rúgások, ütések száma tér el egymástól.  Figyelemmel kíséri a személyes fejlődést.  Türelmesen hallgatja végig a gyengébbik nem kifogásait a fekvőtámaszoknál.

Szívesen vesz részt az ember az edzésein. Mindenkit bántottak valamilyen formában, nincs tökéletesen egészséges pszichével rendelkező ember. Van amelyikünk szépségre, tökéletességre vágyik, van aki csak arra, hogy megvédje magát.  És mi sem bizonyítja jobban, hogy tehetséges edző, mint hogy lánya, Gitta, a magyar szépségkirálynő választáson dobogós helyet ért el.

Vagyunk egy páran, akik bizony nem merünk beállni az edzésekre, hiszen szeretnénk lefogyni, átalakulni, de legalábbis egyedül. Így jutottam el a mester magán edzéseire, melyet saját házának alagsorában tart. A tükrös teremben személyre szabott edzéseket tart. A foglalkozásokat egy személyes konzultáció előzi meg. A kérdések a megismerésre irányulnak, és nem a kíváncsiságra. Az edzésen résztvevő úgy érzi, hogy a szükségleteit messzemenően figyelembe veszi a mester, és inkluzív oktatási szemlélet jegyében kerül sor az ő fogadására. Arra törekszik, hogy a legmagasabb szakmai színvonalon elégítse ki a tanítványok igényeit, céljait, hogy a lehető leghatékonyabban tudják megvalósítani elképzeléseiket. Ha csak 10-15 kg-ot szeretne valaki lefogyni, vagy csak izmot építeni, esetleg hajlékonyabbnak lenni. Minden elképzelés elérhető, csak céllá kell formálni.

Az emberek ragaszkodnak a skatulyáikhoz és nem akarják elhagyni a komfortzónájukat, nem keresik a határaikat. Ez nem jó. Érdemes megtapasztalni új dolgokat. Ovis gyermekek is elkezdhetik a kick-boxot, hiszen segít a gyerekek fizikai és koordinációs készségeinek fejlesztésében. Időskorban sem kell senkinek lemondania a mozgás öröméről, a kick-box segít az általános fizikum javításában, de akár rehabilitációként is kiválóan tud funkcionálni. És nem utolsó sorban, Barnabás foglalkozik fogyatékkal élőkkel is. Értelmi sérültekkel, látássérültekkel is foglalkozik. Nem csekély eredménnyel.

A hitelesség a mai világban már szinte elveszett csoda. Így úgy érezzük, hogy nem a tehetség a legszükségesebb tulajdonság, hanem a tartás és a higgadtság, mert ez e két vonás kell ahhoz, hogy bármely egyéb képesség megnyilvánulhasson.