Könyvvásárlási szokások

Egy hónapig lehetett kitölteni kérdőívünket a könyvvásárlási szokásokról. A kereskedelmi forgalomban kapható könyvekre voltunk kíváncsiak, így a magánúton terjedő, használt könyvek vásárlására nem tértünk ki. Több célunk is volt ezzel a kérdőívvel, egy részről kíváncsiak voltunk, hogy könyvesboltban vagy online vásárolnak-e inkább az emberek, másrészről tényleg az akció a könyvvásárlás mozgatórugója, végül pedig, hogy érdemes-e kis könyvesboltot nyitni vagy fenntartani a nagyok árnyékában.

Szögezzük le előre, hogy nem vagyunk sem statisztikusok és sem közvélemény-kutatók, a válaszadók sem voltak mindig következetesek, valamint a legtöbb kérdésnél több választ is adhattak, ami kisebb eltéréseket okozhatott, de a számok elég egyértelműek lettek és érdekes eredmények születtek. Bár több olvasó-csoportban, itt a HelloBudaörsön és a Kis Könyves Éj oldalán is megosztottuk a kérdőívet, végül csak 219-en töltötték ki, tehát nem reprezentatív.
No, de ugorjunk neki!

Hol vásárolsz könyvet?

Rögtön az elején rákérdeztük a lényegre, hogy hol vásárolnak az emberek könyvet, majd a további kérdések már a miértekre és a helyszínekre vonatkoztak, így tudták választásukat megindokolni. A legtöbben online könyváruházakban vásárolnak, ezt követik a nagy könyvesboltok és majdnem 40% jár kis könyvesboltokba. De természetesen vannak, akik párhuzamosan több helyen is vásárolnak, hiszen több választ is bejelöltek.

Erre a grafikonra a cikk végén még visszatérünk, mert újra megnéztük az eredményeket a további kérdések kitöltését követően. Ugyanis feltűnt, hogy a kitöltők nem a fenti létszámban töltötték ki a részletező kérdéseket.

Tehát innentől kezdve külön kérdeztük, hogy miért vásárolnak az egyes helyeken.

Nagy könyvesboltok

A nagy könyvesboltokat, első sorban, azért választják, mert széles választék fogadja ott őket. Egyéb megjegyzésekben pontosítottak, hogy szeretik végignézni a borítókat, megfogni a könyveket és egy könyvesboltban rövid idő alatt több kötetet látnak, könnyebben átlátják a kínálatot, mint máshol.

Hangsúlyozzuk, hogy független kezdeményezésről van szó, de kíváncsiak voltunk, hogy a nagy áruházak közül melyiket választják többen. Egyértelmű nyertes lett a Libri. Ha pedig hozzáadjuk a Bookline számait is, hiszen egy cégről van szó, akkor még nagyobb az arány.

Kis könyvesboltok

Főleg a kicsik miatt kezdtünk bele a kérdőívbe, eredetileg a válaszadók 40%-a jár ide (is), mégis kicsit többen válaszoltak a részletes kérdésekre. A látogatott konkrét könyvesboltokra is rákérdeztünk, páran nagy könyvesboltot említettek, de tényleges kicsik neveit is kaptunk: Írók boltja, Babits könyvesbolt (Esztergom), Holló Antikvárium, Szabó Lőrinc könyvesbolt, Madách Könyvesbolt (Révkomárom, Szlovákia), Pannon Könyvesbolt (Keszthely), Könyvtündér, Puedlo, Álomgyár, Pagony, Két Egér, Bagolyfészek Könyvesbolt és Antikvárium, Gold Book, Láng Téka, Cédrus Könyvesbolt és Antikvárium (Sopron), Anno Mesebolt, Betűtészta (Budakeszi) és Fantazmagória (Budaörs).

Az okok egyértelműen a családias hangulatra, a személyes kapcsolatra és az ajánlásokra vezethetőek vissza. Az Egyéb okoknál a könyvesbolt közelségét és az eladó személyiségét írták be maguktól a válaszadók.

Online könyvvásárlás

Itt is megkérdeztük, hogy ha online vásárol könyvet, akkor melyik áruháznál teszi. Ismét is a Libri és Bookline vezet. Sok más webáruház került megemlítésre az Egyéb kategórián belül: Bookdepository, Könyvtündér, Antikvarium.hu, Újkönyvek.hu, Régikönyvek.hu, Elsőkönyvsiker.hu, Amazon, Kobo, Bookandwalk, 7books.hu, Könyvudvar. Az Egyébhez írtak pár kiadót, de ezt az egyes könyvkiadók webáruházaihoz számoltuk (Jaffa, Csimota, Móra, HVG, Scolar, Könyvmolyképző).

Az online vásárlás okai pedig – ahogy sejthető volt – az akciók. Másik fontos választási szempont, hogy megrendeli és, vagy házhoz rendeli, vagy könyvesboltban  átveszi. Tehát a könyvesboltnak, mint átvevőpontnak is(!), kiemelkedő szerepe van. De még várjunk a cikk végéig ;)

Hipermarket

Mivel a hipermarketekben is van külön könyves rész, vagy ha más nem, egy polc vagy hatalmas kosár könyvekkel, így beletettük a kérdőívbe. Az összes válaszadó kis százaléka vásárol könyvet hipermarketben, aki ott vesz, azok többsége a Tescoban teszi. Viszont azért teszik, mert praktikus a nagybevásárlás közben könyvet is venni, de többen írták, hogy impulzív vásárlásról van szó, „meglátják és viszik” is.

Könyvtár

A könyvtár úgy került bele a könyvvásárlási szokásokról szóló kérdőívbe, hogy van egy réteg, aki nem vásárol könyveket, de olvas és könyvtárból kölcsönzi a könyveket.

Ahhoz képest, hogy a könyvtárba járást kevesen jelölték meg az első kérdésnél, a konkrét kérdésre majdnem ötször annyian válaszoltak. A könyvtárak alapvető és fontos szerepe, hogy a könyvmolyokat ellátja könyvekkel. Nem kell megvenni azokat és lehet sokat olvasni, valamint már nem kapható könyveket is megtalálnak itt. Páran azt írták az Egyéb kategóriához, hogy azért olvasnak könyvtári könyveket, mert nincs rizikó benne. Ha nem tetszik, akkor vissza lehet vinni és nem kellett fizetni érte. Páran jó gyerekprogramnak tartják.

Innentől kezdve csak egy választ lehetett bejelölni a kérdőíven.

Melyik korosztálynak hol vásárolsz könyveket?

Következő két kérdésünkkel arra kérdeztünk rá, hogy inkább hol vásárol könyvet felnőtteknek és hol a gyerekeknek. Mindig úgy éreztük, hogy itt lehet különbség. Az eredmény ezt igazolta: gyerek- és ifjúsági könyvek esetében többen vásárolnak kis könyvesboltokban az online hátrányára.

Milyen gyakran és kinek vásárolsz könyveket?

Miután kikérdeztük arról az embereket, hogy hol vásárolnak könyveket, akkor már azt is megkérdeztük, hogy milyen gyakran vásárolnak. 40% havonta vesz könyvet. Azt is megtudtuk, hogy 44% csak magának és a családjuknak vesz könyvet, 55% magának, családnak és mellette ismerősöknek, barátoknak, távolabbi rokonoknak is. Az 1% csak ajándékba ad.

Könyvek ára

Kényes téma a könyvek ára. Hiszen látjuk, hogy túlnyomó részben az akció teszi vonzóvá a könyvvásárlást. A könyveket a válaszadók 51,9% drágának tartja és 47,2% még pont elfogadhatónak, az elhanyagolható 0,9% jelölte be az olcsót.

Itt és most térnénk vissza a legelső kérdésre adott válaszokra, hogy hol vásárolnak könyvet az emberek, valamint a részletező kérdésekre válaszadók számát is figyelve újraalkottuk a diagramot és ezt az eredményt kaptuk:

Sokkal többen vásárolnak a különböző helyeken és az arányok is megváltoztak. Itt a könyvesbolti vásárlás majdnem utoléri az online vásárlást!

Akkor milyen következtetéseket vonhatunk le? Választ kaptunk a kérdéseinkre?

Online felületen az akciók miatt vásárolnak, nagy könyvesboltban pedig az átlátható széles választékért, mégis közel azonos arányban vásárolnak mindkét helyen. De ezek a számok nem támasztják alá azt – amit sokszor tapasztalunk és olvashatunk kommentekben – miszerint a boltban megnézik és online, kedvezményesen vásárolják meg a könyveket. Mégsem az akció lenne a fontos?

A kis könyvesboltok számára a könyvpiac kis része jut, valószínű ők egyfajta misszióként tekintenek a könyvárusításra és az olvasás megszerettetésére, nekik a helyi közösség marad célcsoport.

Szóval az eredmény az lett, hogy elbizonytalanodtunk :D

Jó lenne, ha lenne egy reprezentatív könyvvásárlási szokásokról szóló közvélemény-kutatás, amiben a nem olvasók, és a használt könyvpiac is felmérésre kerülne a fentieken túl. De ezt már bízzuk a profikra :)