Kreatív karantén vásár

Ezen a hétvégén, szombaton kerül megrendezésre a Kreatív Karatén Vásár, melynek a Fantazmagória Gyerekkönyvesbolt ad otthont. A rendezvény szervezőjével, Kárpáti Gáborral beszélgettünk.

Honnan jött a Kreatív Karantén Vásár ötlete?

Pár hónapja ez a szóösszetétel még nem is létezett, hiszen a koronavírus és annak következményei olyan hirtelen érkeztek meg hozzánk is, hogy felkészülni sem volt rá időnk. A kényszerű bezártság, vagyis a karantén ekkor vált mindennapi életünk részéve, holott ilyet eddig leginkább könyvekben olvashattunk vagy filmekben láthattunk. De az ember kénytelen megbirkózni minden váratlan helyzettel: miközben bezárkóztunk otthonainkba, sokakban épp ez a paradox helyzet, vagyis a bezártság hozta a meg a felszabadulást, vagyis felszabadított olyan kreatív alkotó energiákat melyek segítségével különleges dolgok jöttek létre a mindennapi barkácsolások, kertészkedések, otthoni tevékenységek mellett. Mindezeket megismerhettük a közösségi háló segítségével: az emberek elkezdtek figyelni egymásra, egymás tevékenységére az erre létrejött közösségi csoportokban. Innen jött az ötlet is, hogy ezeket a nagyszerű alkotásokat ismerje meg a közönség az alkotókkal együtt. A Kreatív Karantén Vásárra csak saját készítésű alkotásokkal, tárgyakkal lehet jelentkezni, melyek a karantén időszak alatt készültek és az alkotójuk mutatja be ezeket.

Az említett Facebook csoportok a hazai termékek vásárlására buzdítanak…

Ami nagyon helyes, hiszen most ez a legfontosabb. A helyi közösségekben tudatosulnia kell, hogy támogatni kell közvetlen környezetükben, településükön a helyi vállalkozásokat. Fontos, hogy  a helyi kis üzletekben vásároljanak,  és ha országosan sikerül ezt a fajta fogyasztói magatartást megerősíteni, akkor az ország is könnyebben kilábal a koronavírus okozta gazdasági bajokból. Budaörsnek ebben is élen kell járnia. Miközben kiállítóink egy országos csoportból kerültek ki, több budaörsi kreatív alkotó is részt fog venni a vásáron.

Ha már kreatív karantén, a Fantazmagória hogyan vészelte át a kényszerű bezárást?

Mint gyerekkönyvesbolt, még érzékenyebben reagáltunk a járványhelyzetre, hiszen érzékenyen érintett minket ez a helyzet: egy sor gyerekfoglalkozástól kellett egy időre fájó szívvel elbúcsúznunk. Még a kijárási korlátozás elrendelése előtt döntöttünk úgy, hogy bezárunk és egy nap híján két hónapig zárva volt a Fantazmagória. Bevezettük az ingyenes házhozszállítási szolgáltatásunkat Budaörs területén, ami a gyakorlatban úgy zajlott, hogy beültem a kocsiba, vagy biciklire és kivittem a könyveket. Így sikerült tartani a kapcsolatot mindazokkal, akik szerettek hozzánk járni és a karantén alatt könyvekhez szerettek volna jutni. Remekül működött és még most is működik a dolog, hiszen volt, aki a rendelés leadása után fél órával már a kezében tudhatta a könyvet. Persze a kényszer szülte ezt az egészet, de mi nemcsak egy boltot próbálunk építeni, hanem közösséget is és úgy éreztük, hogy tartozunk ennyivel, hogy ellátjuk a gyerekeket és felnőtteket olvasnivalóval.

A vásáron milyen jellegű alkotások lesznek?

A véletlen úgy hozta, hogy valamennyi jelentkező más és más jellegű dologgal foglalkozik, nem kellett két „nyunyókakészítővel” egyezkedni arról, hogy ki mit hoz. Lesznek saját készítésű gyerekcipők (bemutatóval egybekötve), egyedileg készített horgolmányok, intarziás képek, játékbaba ruhakollekció, zero waste életmódhoz fűződő használati cikkek, és az új életünkhöz most már szorosan kötődő szájmaszkok, de sokkal élhetőbb kivitelben. Mégis a kedvencem egy tinédzser lány kézműves Harry Potter varázspálca gyűjteménye.

A Kreatív Karantén Vásár június 20-án szombaton 10-16 óra között kerül megrendezésre a Fantazmagória Gyerekkönyvesboltban (2040 Budaörs, Szabadság út 61.). Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.