Régi idők karácsonya - egy budaörsi sikertörténet

Minden helyi – legyen az kicsi vagy nagy – sikernek örülni kell! Nagy Eszter budaörsi írónő karácsonyi kötete, a Régi idők karácsonya, hiánypótlónak minősült. Régi falusi környezetben játszódik, amikor még volt betlehemezés, sok gyerek élt a családban, a közösség és az egymáson segítés fontosabb volt az ajándékoknál. A kötet október közepén jelent meg magánkiadásban és nagy meglepetésünkre hamar újra kellett nyomni a könyvet, mert az ország minden pontjáról rendeltek és elfogyott a megszokott mennyiség. Sőt, már a harmadik utánnyomás zajlik. Ez alkalomból kérdeztük az írónőt.

Mi a könyv története, hogy született meg?

Anyukaként rég óta kerestem olyan könyvet, ahol nem a Mikulás hozza a fát, mert amit láttak, vagy amiket máshol olvastunk, abban ez volt és nehéz volt megmagyaráznom a lányaimnak, hogy miért térünk el ezektől. Szóval olyan könyvet kerestem, ami a magyar karácsony szokásait mutatja be. Minden évben csalódnom kellett… Végül három éve fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy kéne egy ilyen karácsonyi kötet. Anyukám volt a partner ebben, nagyon biztatott, hogy írjam meg, de én húztam az időt. Ő nagyon várta, hogy készüljön és megjelenjen. Amikor tavaly novemberben váratlanul elveszítettük őt, akkor megfogadtam, hogy végre megírom és neki ajánlom a könyvet.
Belekerült két történet, ami vele történt meg gyerekkorában, az ő emléke. A nagymama pogácsát süt című mesét pedig a lányaimnak írtam, hogy a nagymama elvesztésének feldolgozásában segítsen. Hóeséskor (is) mindig elővesszük.

Ha novemberi a végső elhatározás, akkor mikor és hogyan készült a kötet?

Összesen két év anyaga, mert nem folyamatosan írtam, például megvoltak versek korábbról. De az idei nyár volt munka szempontjából a legintenzívebb. A nyári melegben, karácsonyi dalokat hallgatva készítettem az illusztrációkat. A gyerekek egész nyáron várták a Jézuskát. :)

Miért a régi vidéki életben játszódnak a történeteid? Más korokról nem is fogsz írni?

Mindig a régi időkről fogok írni, hogy emlékezzünk azokra az időkre, a nagyszüleink, dédszüleink világára. Akkoriban nem az ajándékozásról szólt az ünnep, sajnálom, hogy ilyen tárgyiasított világban élünk. Szeretném megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen, amikor a család, a készülődés, a szeretet volt a középpontban és megélték – nem túlélték – az ünnepet.

Milyenek a visszajelzések?

Nagyon jók! Tetszik a könyv, van hogy kettőt-hármat rendelnek egyszerre. Az írói és Nagy Eszter mesevilága oldalamat az ország több pontjáról követik és biztatnak, gratulálnak. A Régi idők karácsonya megjelenésével viszont mindenhonnan elkezdtek érkezni a megrendelések, a legkisebb falukból is és külhoni magyarok is érdeklődnek, csak oda sajnos komplikált a szállítás. Mivel magánkiadásban adtam ki, viszonylag alacsony a példányszám, de mostanra közel háromszáz kötet elkelt és a harmadik utánnyomásra várok.

Lesz könyvbemutató is?

Igen lesz, november 30-án a Fantazmagória gyerekkönyvesboltban, ahol az eredeti illusztrációkat is meg lehet majd venni. Amit kiemelnék, hogy november 12-étől online licit indul A télkirály című rajzért, a licit bevételét a Tündérpakk Alapítványnak ajánlom. Ők rászoruló gyerekeken segítenek és az ünnepek közeledtével még fontosabb a segítségük. Legyen többeknek szebb az ünnep!

A könyvet itt lehet megrendelni budaörsi átvétellel, vagy kiszállítással.