Tóth Judittal a HelloDizájn vásár szervezőjével és a Pearly márka alapítójával beszélgettünk

Tóth Juditot több helyről is ismerhetjük, több felületen is láthatjuk. Egyszer a Hello Dizájn Budaörs időszakos vásárokat szervezi, ahol magyar designerek termékeiből válogathatunk, máskor a karantén idején öltözködési és sminkelési videókat láthatunk a Mymakeupstories oldalon, vagy épp ő készítette egy alkalomhoz vagy fotózáshoz a sminkünket. Legutóbb pedig egy új márkával és termékkel rukkolt elő. Így mindenképp szerettük volna elcsípni egy beszélgetésre Juditot, hiszen legyen megfelelő módon képviseltetve a design és a divat Budaörsön.

Kérlek, mesélj magadról, hogyan jutottál el a mostani munkáidig? Mindig ennyire fontos volt számodra a divat, a külső, a szépség?

Külkereskedelmi Főiskolára jártam, közgazdászként végeztem, külgazdaság szakon. Visszagondolva, fogalmam sincs mit kerestem ott, nem igazán tudtam azonosulni sem a Marshall kereszttel, sem a világgazdaságtan tantárgy szépségeivel, az egyedüli tanszék, ahova imádtam már akkor is bejárni a marketing volt. Ezután következett 15 év Opel Regionális Központ – aftersales, illetve marketing pozíciók Budaörsön, majd három évvel ezelőtt úgy éreztem, muszáj kiszállnom, és elkezdenem azt a dolgot, amit gyerekkorom óta imádtam: bármit ami divat és minden, ami ehhez kapcsolódik. Mások ezt általában fordítva csinálják… :D

Honnan jött az ötlet a HelloDizájn vásárhoz? Hogyan kutattad fel a kiállítókat és árusokat? Mik voltak a feltételek?

A multis évek után, pár héttel azután, hogy felmondtam, pont a Majorban ebédeltem a volt kolléganőimmel, elképedtem, hogy ilyen szuper hely létezik Budaörsön, és arról kezdtünk beszélgetni, ki mire vágyik, én említettem, hogy a bakancslistámon van egy dizájn vásárt szervezni, ahová én válogatom ki a résztvevőket, azokat, akik számomra valami igazán korszakalkotót készítenek  – akkor már évek óta jártam WAMP-ra, de kisebb, főleg vidéki rendezvényekkel nem találkoztam  (azóta ez nagyban megváltozott, hál'istennek), szerettem volna elhozni Budaörsre – lelkes lokálpatrióta módjára – egy ilyen lehetőséget a nagyközönségnek. Egy rendezvénnyel indult, 8 kiállítóval, 3 éve tart ez, a tavalyi karácsonyi vásárra 24 kiállító hozta el a Major Közösségi Terébe a termékeit. Óriási élmény volt látni, hogy egyre több ember szereti ezt az egészet, jönnek, ajánlják az ismerőseiknek, kérdezik, mikor lesz a következő.

Elképesztő munka van mögötte, és mindig csodálkoznak a jelentkezők, amikor megtudják, hogy egyedül szervezem - 😊 nicht normal - de azt szoktam mondani, hogy nekem van egy ilyen becsípődésem, mit csináljak… Imádom ezt az egészet, úgy, ahogy van.

Első körben egészen egyszerűen kutattam fel az árusokat: odamentem hozzájuk a Wamp-on, vagy írtam nekik közösségi oldalukon, hogy tetszenek a munkáik, kezükbe nyomtam egy névjegyet és elmeséltem nekik, mi a tervem. 😊 A többi már történelem.

Fotó: Living Art Portrait - Pozsonyi-Tóth Viktória

Ezek után kedvet kaptál Te is a kézműveskedéshez? 😊 Mesélj az új márkáról a Pearly-ről? Honnan jött az ötlet a gyöngyékszerek készítéséhez?

A nagy álmom az volt, hogy szakképesítést szerezzek divat és stílustervezésből. A divattervezők számomra olyan zseniális emberek, akikre nagyon-nagyon szerettem volna legalábbis hasonlítani… Amikor már nem nyomasztott a reggeltől délutánig multizás – beiratkoztam egy divatiskolába. Azt mondtam a férjemnek, hogy ha én ezt itt most nem csinálom meg, egész életemben bánni fogom és nem akarok úgy felébredni 80 évesen, hogy bárcsak lett volna bátorságom hozzá… Ezért mai napig nagyon hálás vagyok neki, nagyon szerető támogatást kaptam tőle, szerintem soha nem látott még ennyire eltökéltnek – na jó, talán amikor az bejelentettem neki, hogy ikreink lesznek és megoldjuk és TÖK JÓ LESZ! 😊 Az ikrekkel bejött, és jó úton vagyunk a másik projekttel kapcsolatban is. 😊

A Pearly egy „véletlen”-ből született, ugyanis a vizsgamunkánkhoz egy 3 részes kollekciót kellett prezentálni a divat- és stílustervező suliban, de nekem ennyi nem volt elég, gondoltam milyen jópofa lenne, ha csinálnék kiegészítőket is a nyaralós kapszula kollekciómhoz… Így született a Pearly, és valahogy, pár hét alatt egészen fura, saját életet kezdett élni, sokszor úgy érzem, nem is én tervezem őt, hanem ő engem. Ez valami egészen elképesztő önazonosság, amit az ékszerek elkészítése közben érzek, imádom tervezni őket, elkészíteni és rájuk nézni. A gyöngy és a tüll számomra két olyan anyag, ami az abszolút nőiességet szimbolizálja: nagyon szeretek velük dolgozni.

Fotó: Living Art Portrait - Pozsonyi-Tóth Viktória

Mióta vagy sminkmester? Mi a jó smink titka?

12 éve kezdtem el sminkelést tanulni egy csodás mesternél (Jónás Kata), nagyon meghatározó időszak volt ez számomra. Tulajdonképpen innen indult minden, amivel azóta foglalkozom… Kata kedves útravalókkal látott el, és bár azóta sok minden megváltozott az életemben, trendek jöttek mentek, amit tőle tanultam, időtlen értékeket képvisel.

A jó smink titka szerintem nagyon „egyszerű”: kell találni valakit, aki a személyiségedhez igazítja, elmondja a mögöttes tartalmat, időt szán arra, hogy megismerjen közben. A jó sminkes nem csak az arcodat szépíti, hanem a lelkedet öltözteti ünneplőbe. A húsleves készítésével szoktam példálózni: amikor az anyukánk, nagymamánk először elmondta, mi a jó húsleves titka, csak pislogtunk… Az a sok hozzávaló, a sorrend, a miértek, az a sok nüansz. Pedig utólag milyen rém egyszerűnek tűnik… Hiszem, hogy így van ez a sminkeléssel/stílussal is: ha szükségünk van segítségre és jó ember kezei közé kerülünk, az megváltoztathatja az életünket. És ez nem túlzás.

Mik a jövőbeni terveid? Lesz idén vásár, ha a járványhelyzet megengedi?

Épp most vagyok nagy egyeztetésben a kiállítókkal, ha a járványhelyzet megengedi, szeptember közepére szeretnék összehozni egy HelloDizájnt, borzasztóan hiányzik, sok tervezővel baráti kapcsolatom alakult ki, és nagyon szeretnék nekik segíteni, hogy minél több emberhez eljussanak a remek termékeik.

Fotó: Living Art Portrait - Pozsonyi-Tóth Viktória

Mióta éltek Budaörsön?

Gyerekkoromban költöztünk ide, az első osztályt a Bleyer Iskolában kezdtem (akkor még Sárga sulinak hívtuk). Kisebb kihagyásokkal, mindig Budaörsön éltem, imádom ezt a helyet, számomra itt minden megvan, ami egy kiegyensúlyozott családi élethez kell: város, természet és még a Balaton is 50 perc alatt elérhető. "Szuperideális"! 😊

Mi a kedvenc, illetve egy kedves emléked Budaörsről?

Apukámmal nagyon sokat kirándultunk a budaörsi hegyekben, imádtam azt az időszakot, most már én is járok a gyerekeimmel. Bármilyen útról is jövünk haza, mindig beleremeg a szívem, amikor meglátom a budaörsi hegyeket. Hazaérkeztem. Itthon vagyok.