Az ifjúság olvasási szokásai

Van élet és olvasmány a Harry Potter – Leiner Laura – Percy Jackson háromszögön kívül? Kicsit túlzottnak tűnik a kérdés, de valahogy úgy tűnik, hogy ugyanazokat, a már sablonossá vált könyveket olvassák a fiatalok, pedig széles a kínálat mind a magyar, mind a külföldi ifjúsági irodalomban. Egyes kiadók a külföldi slágerkönyveket, illetve a díjazott kiadványokat fordítják le és jelentetik meg, míg mások igyekeznek a magyar szerzőket előtérbe helyezni. Mindegy melyik megoldást választják, fontos kérdés, hogyan jutnak el a gyerekekhez és a fiatalokhoz. Tizenkét éves kor alatt (hivatalosan) nem lehet regisztrálni a facebook-ra, míg utána már nem is feltétlenül ott találhatóak a gyerekek, hiszen ciki több idősebb generációval egy platformon lenni. Tehát hol lehet elérni a fiatalokat? Egyáltalán olvasnak a kamaszok? Ha olvasnak, akkor miket; és hogyan tájékozódnak a könyvekről? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat.

Egy kérdőív kitöltését kértem a fiataloktól, illetve a szülőktől, hogy mutassák meg 11-18 év közötti gyermekeiknek, és a fiatal felnőttektől is vártunk választ 25 éves korig. Fontos leszögezni, hogy nem reprezentatív felmérés, hiszen 145 kitöltője volt és írója továbbra sem szakember (lásd korábbi kérdőív összefoglalóját).

Az első kérdések az olvasási szokásokra vonatkoztak. Olvasnak-e a fiatalok, ha igen mennyit, mikor és hol. A kérdőívből kiderült, hogy a válaszadók jelentős (90%) százaléka olvas pihenésként, hobbiként, igazából örültünk a nemleges/őszinte válasznak is, mert talán pontosította a képet.

Az olvasás mennyisége már erőteljesen megoszlik. Az Egyéb válasz évente 1-2, illetve 2-3 könyvet, valamint „ha nagyon muszáj” kijelentést takarta. Olyan választ is kaptunk, hogy olvasni olvas a fiatal, de interneten, főleg hobbijához köthető szakmai anyagokat. Természetesen náluk is hullámzó, hiszen van, hogy egyszerre sok könyvet, majd sokáig egyet sem olvasnak.

Amikor olvasnak a fiatalok, akkor a többség több mint egy órán keresztül (akár egész napon át) teszi. Az Egyéb kategória itt a kekeckedő válaszoknak adott lehetőséget, ha érdekli a könyv hosszan olvassa, ha nem, akkor hamar leteszi.

A fiatalok háromnegyed otthon olvas pihenésképpen, a maradék egynegyed tömegközlekedésen, út közben, iskolában vagy ezek keverékében, mondhatni mindenhol.

A különböző kategóriákra, stílusokra is rákérdeztünk, eszerint az így kapott top 3: a kalandregények, a második helyen döntetlen a fantasy és kötelező olvasmányok, míg harmadik helyen állnak a romantikus könyvek.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy honnan ismerik a könyveket, illetve honnan érkeznek ajánlások. Láthatjuk, hogy szülők, barátok, rokonok, valamint – a kapott válaszok alapján a bekerültek a listába – a könyvtárosok ajánlása alapján döntenek egy könyv mellett, második helyen a könyvesbolt áll, ahol nézelődés közben találnak rá olvasmányukra.

Miután megtudtuk honnan kapnak ajánlásokat, rákérdeztünk a kifejezetten kamaszoknak szóló könyvajánló blogra/csoportra/oldalra. 72% az írta, hogy nem ismer ilyen lehetőséget, ami megerősítette a feltételezésünket és a fenti válaszokat is. Páran írtak egy-két felületet, illetve webshopot: Deszy könyvajánlója (3), Pagony (2), Leiner Laura (2), TilosazÁ (1), Libri (1), Pdf Anita (1), Viszkok Fruzsi (1), Blogturné (1), Piros pöttyös könyvek (1), könyvtáros (1).

Azt is tudni szerettük volna, hogy milyen kiadókról hallottak az ifjoncok. (Őszintén szólva, nem tartottuk valószínűnek, hogy megnézik a kiadót a könyveken, az ő korosztályuknak talán nem olyan fontos. Meglepetésünkre sokan töltögettek ennél a kérdésnél is.)

Itt is a top3-ot írjuk le: Móra, Alexandra és Kolibri sorrend született. A diagramon látható, hogy az Egyéb kategórián túli neveket a kitöltők adták meg.

A következő kérdések a szerzőkre vonatkoztak. A többség mind magyar, mind külföldi szerzőket is olvas.

Rákérdeztünk konkrét magyar szerzőkre, bár mi továbbra is a kamasz korosztályra gondoltunk, ezért is, ennek a korosztálynak író szerzők kerültek a listába. Amikor a kitöltők maguk is megadhattak szerzőket, sok volt, aki gyerekmesék, vagy épp felnőtt könyvek íróját írta.

A top 3: Berg Judit, Lackfi János és Leiner Laura lett.

Az Egyébhez írt írókat is bemásoljuk ide, hiszen a fiatalok is vették a fáradságot és begépelték, így némileg kiegészítettek listánkat: Nyulász Péter (3), Tasnádi István, Király Anikó, Gimesi Dóra, Vámos Miklós, Nényei Pál, Fodor Marcsi, Neszet Adrienn, Varga Bea, Czipó Petra, Varró Dániel, On Sai, Eszes Rita, Róbert Katalin, Amira Stone, A. M. Aranth, Kea West, Benina, Magyari Andrea, Eszes Rita, Balázsy Panna, Krusovszky Dénes, Tóth Krisztina, Dragomán György, Háy János, Lázás Ervin, Dragomán György, Kemény Zsófia, Grecsó Krisztián.

A külföldi írókra nem adtunk listát, szabadon írhattak neveket, 75 válaszból 168 nevet kaptunk, tehát széles kínálatot. Megnyugodhatunk, nem csak a „sablonos” köteteket olvassák a kitöltők. J. K. Rowling lett a legismertebb (28), Rick Riordan (9), Cassandra Clare (8), Jenny Han (6), J. R. R. Tolkien (5), Erich Kästner (3), Tonke Dragt (3), Anna Todd (3), Lois Lowry (2), Rachel Renée Russell (2), Patrik Ness (2), Milan Kundera (2), Jules Verne (2), Fabian Lenk (2), Geronimo Stilton (2), George R. R. Martin (2), Cressida Cowell (2), Stephen Hawking és Lucy Hawking (2), Christhopher Paolini (2).

(Akiket egyszer írtak: Agatha Christie, Simeon, Andy Weir, Gerald Durrell, Douglas Adams, Beth Revis, C.S. Lewis, Jun Mi-Kjong, Sarah. J. Maas, Philippa Gregory, Dan Jones, Jeff Wheeler, Sarah McLean, Jennifer E. Smith, Barbara Taylor Bradford, Nele Neuhaus, Claudia Gray, Keri Smith, Colleen Hoover, Cynthia Hand, Guus Kuijer, Dan Brown, David Levithan, John Green, David Sheff, David Williams, Donna Tartt, André Achiman, Louissa May Alcott, Evelin de Vilieger, Francesca Simon, Virginia Woolf, Guus Kuijer, Anne Bishop, Stephen King, Michael Ende, Jo Nesbø, Lucy Strange, William Shakespeare, Neil Gaiman, Paul s camp, Timothy Zahn, Kevin J Anderson, Erwin Moser, Jane Austen, Holly Black, Kar Westa, Simone Elkeles, Jeff Kinney, Kathryn Taylor, Addison Cole, Soman Chainani, Wendy Mass, Karl May, Mark Twain, Katharine McGee, Kerstin Gier, Jennifer Probst, Paulo Coelho, G. G. Marquez, Anna Gavalda, Welsh, Westover, Lauren St. John, Rudyard Kipling, Murakami Haruki, Milan Kundera, André Aciman, Stephenie Mayer, P. D. Baccalario,  Heorge Orwell, Søren Sveistrup, Star Wars sorozat, változó a szerző, Terri Libenson, Terry Prachett, Jaquelin Wilson,  Jenny Oldfield, Nora Sakovic, Philip Pullman, W. Bruce Cameron,  Sarah J. Maas)

A mai fiatalok aktív és passzív nyelvtudása jobb, mint a korábbi generációké, hiszen a számítógépes játékok, a sorozatok és az interneten eredetiben hallgatnak és olvasnak, rengeteg lehetőségük van. Így rákérdeztünk arra, hogy könyveket milyen nyelven szokták olvasni. (Bár a cikk végén látható, hogy a 11-12 éves korosztály jelentős a kitöltők között és az ő nyelvtudásuk még nem biztos, hogy az olvasási szinten áll.)

Végül rákérdeztünk a kedvenc könyveikre, amiket 11-18 éves koruk között olvastak. Örömmel látjuk, hogy a modern könyvek mellett klasszikusok, sőt még kötelező olvasmányok is szerepelnek.

Ismét a top3-at mutatjuk külön: Harry Potter sorozat (23), Leiner Laura könyvei (12) és Szent Johanna gimi (9) és Percy Jackson sorozat (Rick Riordan (8) – külön megnevezve: Kane Krónikák 1-3, Az Olimposz hősei 1-5 összesen (10))

A bevezető legelején feltett kérdésben pont ez a három könyv-szerző páros szerepelt. A tapasztalat és a válaszok összetalálkoztak, egyeznek, viszont ezeken kívül is rengeteg fajta könyvet olvasnak még a fiatalok. Az alábbi lista könyvajánlónak is tökéletes, részben ez is volt a célunk kérdéssel.

Egy Ropi Naplója sorozat (6), Fiúkat akiket valaha szerettem/ to all the boys I’ve loved before sorozat (5), Geronimo, illetve Tea Stilton (4), Időfutár sorozat (4), Zizi naplója sorozat (4), Levél a királynak (3), Pál utcai fiúk (3), Winnetou (Karl May) (3).

Star Wars könyvek (2), Polli mindörökké együtt (2), LOL könyvek (2), Cassandra Clare könyvek (2), Gyűrűk ura (3), A nagy vadon titka (2), Egri csillagok (2), 39 kulcs sorozat (2), A tíz kicsi néger (Agatha Christie) (2), Zabhegyező (2), Adrian Mole naplói (2), Eragon sorozat (2), Fairy Oak (2), Szandra és a csajok sorozat (Balázs Panna) (2), Kés a zajban trilógia (Patrik Ness) (2), Gergő és az álomfogók sorozat (Böszörményi Gyula) (2), Rumini sorozat (2), Agatha Christie könyvek (2), A gömb (Fekete fény1.), illetve Fekete Fény 1-2, Az Emlékek Őre, illetve Az Emlékek őre 1-4,

Láthatatlan Emmie, Álmodozó Izzy, Az Arany iránytű, Mondják, meg Zsófikának..., Álarcosbál, Születésnap, Angyalfény, Twilight sorozat, A Spiderwick krónikák, Rettentő Töri könyvek, A zöld torony, Intőkönyvem története, Csitt, csitt, Fényemberek, Rómeó és Júlia, Tüskevár, Őszinte híve, Mozart, A kis herceg, A vámpír akadémia, Tökéletes kémia, Árnyvadász sorozat, , Calderon 1-2, Apa randizhatok egy lovaggal?, Büszkeség és balítélet, Emma, Üvöltő szelek, Válassz engem, Merj vezetni! Csodával, Tess és én, Egy feminista nem jár rózsaszínben és egyéb hazugságok, Drifter, 00. Óra sötétség, Angyalsors összes, Venom, Century a tűz gyűrűje, Úgyis elfelejtem, Az arany iránytű, Beutiful boy, Girl out of water,  Az Aranypinty, Sarah J. Maas könyvei, Az útvesztő sorozat, A beavatott sorozat, Csontváros, Magnus Bane, Vízisten menyasszonya, Emily hol vagy?, Meghasadt valóság, Osztálykep, Szólíts a neveden, Lány 7 névvel, Élni akartam, Négy madár titka, Az óra rejtélye, 21 lecke a 21. századra; Ransom Riggs: Die Stadt der besonderen Kinder, Calderon duológia, Lélektársak sorozat, Oculus, Iránytű önmagamhoz, A lista, A nyertes átka, Dublin street, Ragyogás, Egy kutya 4 élete, Tüskék és Rózsák udvara, Párválasztó, Budapest Noir, Elveszett Próféciák, Felfedezők Társasága, Hamlet, Szentivánéji álom, Lear király, Robinson Crusoe, Angel trilógia, Mások, Warrior cats, Eragon-trilógia, Agatha Christie-krimik, Váratlan utazás, Mágikus Állatok Iskolája, Éhezók viadala, Tündermesék, Mia & Maja (Maksai Kinga), Cseresznyeliget titka (Wéber Ankió), A Nike-Sztori, Nulláról Az Egyre, Osztalékból Szabadon, , Szólít a szörny (Patrick Ness); Rovásember sorozat (Peter V. Brett), Egy puding naplója, Pálcika kutya és a hamburger, Még nem vagyok 11., Vad foci banda, Könyvvadászok, Pete Pite, A tengeren is túl (Nógrádi Gábor), Cinder és Ella (Kelly Oram), Jók és rosszak iskolája, Rév Fülöp (Jeney Zoltán), Mészöly Ágnes könyvek, Mathilde Bonetti Martina naplója összes, Bright Side, A beavatott széria, Édes Anna, Tüskevár, Téli berek, Vad focibanda, Piszkos Fred, Interstellar, Vaják, Metro 2033, Dimenzio, Egy űrhajós naplója, A repülés könyve, design könyvek, C.S. Lewis könyvei, Kertész Erzsi regényei, A rejtelmes sziget, 1984, A legyek ura, Zuhatag, Lassie hazatér, Galambposta, Kántor nyomoz, Artemis Fowl, Galaxis útikalauz stopposoknak, Harry Potter és az elátkozott gyermek, Agatha Christie-től sok minden, A lét elviselhetetlen könnyűsége (Milan Kundera), A szirt krónikái, Az Úr sötét anyagai, Rubin és füst (Philip Pulmann:), A végtelen történet (Michael Ende:), Laura sorozat (Peter Feund), A burok (Stephanie Meyer), Bűbájos Mary (Celia Rees), Kalózok, Fiúk kizárva sorozat, Virágot Algernonnak, Előttem az élet, Farmer Giles of Ham, Bartimaeus-sorozat, Momo, A sátán kutyája, Panthera sorozat, Egy különc srác feljegyzései, Holdhercegnő, Fekete István könyvek, Nővérem húga, lovas könyvek, Amikor összeütköztünk, Az ezredik emelet, Londonban bármi megtörténhet, Aranyeső (Janikovszky Éva), Végzet Ereklyéi, Alma a sötét birodalom, Reménytelen, Miután sorozat, Árnyvadász könyvek, Rubinvörös trilógia.

A jó meglátásaikra is számítottunk, mikor megkérdeztük mit hiányolnak a magyar könyvpiacról. Valószínűleg elfáradtak a hosszú kérdőív végére, mert csak 49 válasz érkezett ide. Ebből 41 válaszadónak nem hiányzik semmi, míg 8 főtől konkrétumokat olvashattunk: hárman verses, kortárs verses köteteket, ketten mangát, egy fő „kaland, játék, kockázat” típusú könyveket, illetve igényes képregényeket hiányolták, míg az utolsó Leiner Laura régi könyveit szeretné, ha elérhető lenne.

Ketten is kifejezetten írták, hogy változatos kínálat és nagyon jó írók vannak (ő a magyar írókat jobban szereti).

Innentől már inkább technikai jellegű kérdések következnek. Kérdés volt, hogy milyen formátumot olvasnak: e-könyvet vagy papírkönyvet. Utóbbit részesítik továbbra is előnyben.

Valamint arra is rákérdeztünk, hogy maguknak vesznek-e könyvet, tehát a zsebpénzüket könyvekre költik-e vagy inkább a szülők a beszerzők. Úgy tűnik ez a korosztály már magának szokott vásárolni.

A kitöltők 71%-a nő és 29%-a férfi.

És ezt korosztályt, életkor szerinti bontásban is láthatjuk. Ebből a diagramból nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ezzel a kérdőívvel, őket értük el, nagyobb kitöltöttség esetén valószínűleg nagyobb arányban lennének az idősebbek.

Röviden összefoglalva a válaszadó fiatalok többsége olvas, ezen belül a lányok inkább, főleg otthon és több mint egy órán át. A „sablonos” könyveken túl mást is olvasnak, ajánlások alapján döntenek egy kötet mellett, ismerik a kiadókat és a szerzőket.

D.K.

(Borítókép forrása: freepik.com)