Mesekönyv a környezetvédelemért - interjú Honfi Gyöngyivel

Majdnem két éve beszélgettem Honfi Gyöngyivel a Vizslaságok című könyve kapcsán, amivel megteremtette itthon az ismeretterjesztő mesekönyv műfaját. Most egy új koncepciót alakított ki, egy megújult csapatnak köszönhetően létrejött a Jóvátevők brand és még karácsony előtt megjelent Csöpi és a fák titkos ereje című kötet.


A beszélgetésünk óta folyamatosan fejlődsz, már Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterapeutaként írtad ezt az összetett mesekönyvet. Egyszerre tanít, kalandos és használja a meseterápiás elemeket. Mesélj az ötletről, a könyvről, az egész folyamatról. Ki Csöpi, miért a fák kerültek a középpontba?

A természetközeliség mindig is az életem része volt, az egyre inkább érezhető klímaválság pedig még inkább fontossá tette.Van egy buddhista népmese a papagájról, aki egyedül próbál eloltani egy erdőtüzet, hogy megmentse az ott lakó állatokat. Az istenek szemében ez teljesen hiábavalónak tűnik, ő mégis rendületlenül repked a tó és a tűz között, és csepegteti a tollairól a fákra a vizet. Ebben mondja azt a papagáj, hogy:

„Csak ennyit tudok tenni, de ennyit megteszek.”

Nekem a gyerekekkel való kapcsolódásban van az a lehetőségem, hogy megtegyem, ami tőlem telik. A meseterápiás foglalkozásaimmal vagy épp a meseírással. Szerencsés vagyok, hogy egymásra találtunk a Dénes Natúr Műhely kiadóval, akik szintén hisznek abban, hogy a jövőnk rajtunk és a gyerekeinken múlik.

Azt tapasztalom, hogy ma már sok gyerek rendelkezik bizonyos ismeretekkel arról, hogy bajban van a földi életünk, de azt nem értik pontosan, hogy mi okozza, vagy hogy ők maguk mit tehetnének ellene. Igyekszem segíteni feldolgozni a bennük lévő bizonytalanságot, rendezni az ismereteiket, és konkrét, megvalósítható ötleteket adni, amiket egy kis odafigyeléssel ők is beépíthetnek a mindennapi életükbe.

Hogy miért pont a fák? Egyrészt mert imádom őket, másrészt pedig mert olyan nagy hatással vannak a bolygónkra és az életünkre, mégis méltatlanul kevés figyelmet kapnak tőlünk. Hajlamosak vagyunk elfelejteni a cuki állatok mellett azt, hogy vannak néma szereplői is a világunknak.Fontos üzenetnek tartom a kiadó oldaláról azt is, hogy vállalta, hogy magasabb előállítási költségű FSC papírra nyomtatja a könyvet és a fejlesztőfüzetet is.

Üde és bájos illusztrációk születtek, ki készítette a képeket?

Koronkai Dorottya, Koronkaiart néven található meg a közösségi hálózatokon. Először illusztrált mesekönyvet, és nagy lelkesedéssel vetette bele magát a munkába, könnyen egymásra hangolódtunk. A szereplők karaktereit rögtön imádtam, egyedül Anka volt az, aki rajzolás közben változott, egy kinézetében is vagányabb, színesebb lányt jelenített meg végül, mint az eredeti elképzelés volt. Pupák, Csöpi dino-plüsse Dorka jóvoltából külön életet él, érdemes a gyerekeknek őt megfigyelni a rajzokon.

Nem csak mesekönyv készült, hanem egy vidám munkafüzet is. Milyen feladatok találhatók benne?

A füzet különlegessége, hogy a különböző részképességek fejlesztése mellett minden feladathoz kapcsolódó érdekességeket tartalmaz a fákról, az erdőről, az ott élő állatokról és növényekről, ami remek kiegészítése és elmélyítése a mesekönyvnek. A mese szereplőiebben is megjelennek, ám önmagában is érthető és forgatható a füzet, és Dorka illusztrációival igazán szépséges lett.


Milyen korosztálynak ajánlod a könyvet és munkafüzetet?

5 éves kortól 8-9 éves korig, hiszen elsősorban a rácsodálkoztatás a célja, hogy kialakuljon egy kötődés a gyerek és a természet között, hogy kedve legyen vigyázni rá. Ne csak muszájból, hanem a lelkéből. Ugyanakkor szól ez a mese a tenni akarásról, a csalódottság, a düh érzéseinek leküzdéséről,vagy a meggyőződésünk felvállalásának bátorságról. Csupa olyan élethelyzetről, amivel a gyerekek is nap mint nap szembetalálkoznak. Hiszen mindenkivel megtörtént már, hogy amikor nem úgy sikerültek a dolgok, ahogyan elterveztük, el akartunk bújni a világ elől. Akár egy takaró alá.

Már elérhető a könyvesboltokban is a mesekönyv, milyenek a visszajelzések? És ha már Budaörsön és a környezetvédelemnél járunk a GYEREk-BErek alapítója, Gráfné Huszák Ági is olvasta már? Mi volt a véleménye?

Igazából ő volt az első, aki kapott egy példányt belőle, hiszen ő egy vérbeli JÓVÁTEVŐ.😊

Nem titok, hogy szakmailag és emberileg is kedveljük egymást Ágival, sőt, a fejlesztőfüzetet természetpedagógusi minőségében lektorként ellenőrizte is. Nagyon izgatottan vártam, hogy mit szól hozzá, még aznap este el is olvasta, és mindjárt felhívott azzal, hogy „szívbemászó” mesét írtam. Felidézte benne a régi emlékeket, karácsonyokat, a saját nagyszüleit, érezte az illatokat, látta a fényeket. Hogy nemcsak edukáció, hanem az érzékekre és érzelmekre hat, és emiatt végig kínálta magát a mese, hogy tovább olvassa. A többire nem emlékszem, úgy meghatott, hogy tetszik neki.

De kaptam már olyan visszajelzést is, hogy ilyen nagypapát receptre kellene írni mindenkinek.

Esetleg valamilyen személyes foglalkozást is tervezel a Jóvátevők köré?

Ezek a foglalkozások már évek óta zajlanak, most valóban kapott egy személyesebb keretet az egész a Jóvátevőkkel. Még ezt a nevet is az egyik Meseményen kaptuk egy tündéri, cserfes kislánytól, aki úgy fogalmazott, hogy „jóvá kell tennünk a Földet.”


A környezet- és természetvédelemről nem lehet eleget beszélni, tanítani, példát mutatni. Lesz folytatása Csöpi kalandjainak?

A terveink szerint folytatódnak, és Csöpi is megjelenik benne, de azok már nem az ő meséi lesznek.

D.K.